Logo VVBTD

 

65. 0orlogs monument

 

 

Op 3 april 1947 werd op grond van het besluit oorlogs- of vredesgedenktekens hogere goedkeuring gehecht aan het ontwerp van een gedenkteken, op te richten op het grond gebied van de toen nog zelfstandige gemeente Nieuwenhoorn.

Dat gedenkteken wordt sinds 1 januari 1960 ( samenvoeging van de 3 gemeenten Hellevoetsluis, Nieuw Helvoet en Nieuwenhoorn) Aangemerkt als Oorlogsgedenkteken voor de nieuwgevormde gemeente Hellevoetsluis.

Het monument bestaat uit een grijs –gele steen opgetrokken muur met daarin een stenen plaat, voorstellende een man die een fakkel draagt, de fakkel van het verzet en de namen van dhr. Kwanten en dhr. Oranje.

Elk jaar vindt op de Nationale Herdenkingsdag 4 mei daar de kranslegging plaats gevolgd door een herdenkingsdienst. Twee illegalen werkers uit Nieuwenhoorn, dhr. Th. J Kwanten en dhr. P. Oranje werden in december 1944 gearresteerd en in maart 1945 bij Amersfoort ter dood gebracht.

Theodoor Kwanten, geboren op 8 augustus 1893 te Nieuwenhoorn, woonde met zijn gezin aan de Dorpsstraat A 104 in Nieuwenhoorn. Hij had daar een winkel in manufacturen en meubelen. Hij was lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) en plaatselijk commandant van de Ordedienstgroep Voorne-Putten, een organisatie die voortgekomen was uit beroepsmilitairen in de mobilisatie en later de benaming Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.) kreeg.

In een ‘in memoriam’ van de Nieuwe Brielse Courant van 27 juli 1945 lezen we dat in december 1944 de Duitse terreur ook op onze eilanden heeft gewoed, op een wijze die ieder diep geschokt heeft. In het begin van die maand werden in totaal acht Nederlanders doodgeschoten en enige dagen voor Kerstmis arresteerde de Duitsers tien inwoners uit onze streek, die ervan verdacht werden een verzetsorganisatie te hebben gesticht. Vier van de deze tien mensen keerden niet meer terug in hun gezinnen.

In Nieuwenhoorn is een straat naar dhr. Kwanten vernoemd. Het was de wens van de familie Oranje de naamsvermelding van dhr. Oranje te beperken tot het monument.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-05-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht