64. synagoge

De Joodse inwoners van Hellevoetsluis gingen vanaf 1918 naar de Synagoge in Brielle. Dat veranderde toen er steeds meer Joodse gezinnen in Hellevoetsluis kwamen wonen. Ook waren er veel Joodse militairen op de wachtschepen in de haven.

De joden van Hellevoetsluis beschikten aanvankelijk over een huissynagoge, maar men bouwde aan het achterom, een eigen Synagoge die in 1398 in gebruik werd genomen. Van die Synagoge is geen foto maar is gelukkig wel door iemand nagemaakt van hout en er is een tekening van gemaakt door Jo Spier. Boven de ingang van de Synagoge stond in het Hebreeuws ‘Mijn huis zal een bedehuis genoemd worden’. Door terugloop van het aantal gemeenteleden moest de synagoge van Hellevoetsluis in 1919 verkocht worden en deed daarna dienst als kolenpakhuis.

Hellevoetsluis bleef gastvrij voor de Joodse mensen. In november 1938 hadden zich zo’n 28 Joodse vluchtelingen in Hellevoetsluis gevestigd, waaronder 6 families. Zij woonde o.a. op het Schoolplein ( parkeerplaats achter het gemeentehuis), aan de Brielsestraatweg en aan de Kanaalweg, leefden hier legaal en hadden een grote mate aan vrijheid.

Eind december 1938 werd Hellevoetsluis definitief als interneringsplaats voor illegale vluchtelingen aangewezen. Twee gebouwen, het Marine hospitaal aan het einde van de Oostkade en de Marine kantine aan het Gallasplein werden hiervoor ingericht. Alle illegaal in ons land binnengekomen vluchtelingen moesten zich in Amsterdam melden. Daar vandaan kwam een kleine groep mannen op 3 januari 1939 naar Hellevoetsluis, wreed gescheiden van vrouw en kinderen. Als tijdverdrijf wandelden de mannen door de Vesting en bezocht men de gastvrije Hellevoeters.

Nadat de oorlogsdreiging steeds sterker werd en de militairen gemobiliseerd werden, moest voor hen het vluchtelingenkamp in Hellevoetsluis op 29 augustus 1939 ontruimd worden. De Joodse bewoners werden eerst naar Hoek van Holland overgebracht en op 9 oktober 1939 naar kamp Westerbork getransporteerd.

De legale vluchtelingen mochten in eerste instantie blijven maar ook zij werden overgebracht naar kamp Westerbork. Zij werden, net als zovelen Nederlandse Joden doorgestuurd naar de vernietigingskampen in Polen en Duitsland.

bron: Groot Hellevoet 26-04-2016