63. Glacisweg

Wanneer een oudere Hellevoeter het woord Glacis hoort, denk men onwillekeurig aan het grote oefenterrein buiten de Vesting, waar de jonge matrozen lichamelijk werden getraind. De opleiding voor de jonge matroos bezat als geen ander bedrijf, de belangstelling van de Hellevoeters.

In die tijd, waarin Hellevoetsluis floreerde als Marinebasis, was het gebrek aan een behoorlijke woning ontstellend groot. Het fort, zoals de stadskern vroeger genoemd werd, kende vele éénkamerwoningen die van alle comfort waren verstoken. Om aan deze woning misère enigszins het hoofd te kunnen bieden, besloot een woningbouwvereniging in 1912 tot het verwezenlijken van 12 huizen.

Deze bescheiden start werkte aanstekelijk op enige particulieren die voor eigen rekening aan de inmiddels aangelegd Glacisweg lieten bouwen. Tien jaar later bouwde de woningbouwvereniging aan de overkant van de Glacisweg nog een klein complex. Een lang leven was deze Hellevoetse buitenwijk echter niet beschoren, want met een deel van de Vesting maakte de Duitse bezetter in 1943 ook elk huis aan de Glacisweg met de grond gelijk.

Na de Tweede Wereldoorlog, toen werd besloten tot herrijzenis van Hellevoetsluis ontstond een geheel nieuwe en vele malen grotere Glaciswijk. Voor degene die zich willen oriënteren waar die vroegere Glacisweg nu eigenlijk heeft gelegen vermelden we dat de huidige President Paterstraat ongeveer de plaats is waar de vroegere Glacisweg zich bevond.

Nog steeds zijn we voor ons archief, op zoek naar foto’s die gemaakt zijn van de Markt toen deze nog in de Vesting stond. En dan met name toen deze aan de Westzanddijk te vinden was. Er is al navraag gedaan bij Vishandel Hoppenbrouwer die, al vanaf de vijftiger jaren een bekend gezicht is op de Hellevoetse Markt. Maar ook zij kunnen ons er niet aan helpen, dus onze hoop is echt op onze lezer gevestigd.

bron: Groot Hellevoet 19-04-2016