Logo VVBTD

 

62. Machinistenschool

 

In 1877 werd in Hellevoetsluis de eerste steen gelegd voor de bouw van een school ter opleiding van officieren M.S.D. ( Marine Stoomvaart Dienst). Leerlingen van deze machinistenschool verwierven in Hellevoetsluis behalve de bijnaam van ‘stropies’ (Wanneer men een en ander mag geloven had men de bijnaam te danken aan de schep stroop die zij in hun gort kregen) de genegenheid van de moeders, die een huwelijk van hun dochter met deze voor een goed beroep opgeleide jongemannen niet te versmaden vonden.

Met alle Marine diensten in Hellevoetsluis werd in 1916 ook de machinistenschool opgeheven. Het gebouw op de Oostzanddijk werd en bleef verlaten, want een bestemming had men er niet voor.

 

De terugkeer van de Marine in april 1959 deed de hoop herleven dat Marinegasten weer dit gebouw zouden bevolken. Die hoop werd werkelijkheid, toen de verbouwing van school tot kazerne een feit werd. De Hr. Ms. Douwe Aukes, die van april 1959 tot begin 1962 dienst had gedaan als logement- en werkschip, ondernam op 1 februari 1962 zijn laatste reis naar Den Helder. Nieuw onderkomen vond men voor de Hellevoetse Marinemensen op de voormalige Rijkswerf en in de vroegere Machinistenschool.

Dit gebouw moet dan ook een zee van herinneringen oproepen bij de oude Hellevoeters. Als er iets is, dat met Hellevoetse leven samengegroeid was, is dat toch wel deze opleiding. In 1850 van Rotterdam overgeplaatst naar Hellevoetsluis heeft de opleiding deel uit gemaakt van de kurk waar Hellevoetsluis op dreef en waar men het hart aan had verpand, 88 jaren lang. En dan ineens, ergens in de zestiger jaren, ‘s morgens een marsorder en ‘s middags was alles vertrokken. Van de een op de andere dag geen ‘stropies’ meer in Hellevoetsluis, een levensgrote leegte achterlatend.

Het gebouw werd in de loop der jaren door diverse verenigingen gebruikt. In 1976 sloeg het noodlot toe en werd het Historische gebouw door een grote brand verwoest maar na zorgvuldig onderzoek kon het gerestaureerd worden en kent men het nu als ‘De Veste’.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 12-04-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht