Logo VVBTD

 

61. PTT Rijksstraatweg

 

Rond 1750 was er een zekere Jacob Hoogwerf posthouder in Hellevoetsluis. Hij had de beschikking over een soort kantoor in het 'Grootmagazijn', waarvan de deur uitkwam op de hoek van de voormalig Marine kantine.

Daarna kwam er een telegraafkantoor bij, toen in 1852 een telegraafverbinding tussen Rotterdam en Brouwershaven via Hellevoetsluis tot stand kwam. Deze verbinding stond onder beheer van de Rotterdamse Telegraafmaatschappij.

Ten behoeve van deze telegraafdienst werd er een kantoor gebouwd op rijksgrond, naast Café Paling ten zuiden van de Kippenbrug.Tegen het einde van de 19e eeuw gingen de postdienst en de telegraafdienst -die intussen was overgenomen door het rijk- samenwerken en werden beide kantoren verenigd in één kantoor.Dit kantoor kreeg een plaats in een deel van een kazerne aan de Opzoomerlaan. Hier is men gebleven tot men in 1962 noodgedwongen naar de Rijksstraatweg verhuisde.

Oorspronkelijk had men nog overwogen door verbouwing en restauratie het gebouw weer in bruikbare staat te maken. In verband met de hoge kosten daarvan besloot men een 'nieuw' kantoor te bouwen. Omdat de ontwikkeling van Hellevoetsluis nog onvoldoende was, werd nog niet besloten tot de bouw van een permanent kantoor maar zou er een noodpostkantoor worden gebouwd. Een houten barak zonder veel comfort had dienst gedaan als tekenkamer bij de bouw van het districtskantoor bij het CS te Rotterdam en zou het oude kantoor gaan vervangen.

Het houten gebouw gaf in die tijd niet de indruk dat het er heel lang zou staan. Maar het was dubbelwandig en bood voldoende ruimte om de personeelsbezetting van veertien man te huisvesten, had een ruime wachtkamer, een aparte bestellerskamer, een mooie kantoorruimte en centrale verwarming. Wie er binnenkwam stapte in een mooie lichte ruimte en door de vier loketten die er waren kon het wachten tot een minimum beperkt worden. Zoals bij alle noodoplossingen niet ongebruikelijk was, kreeg dit gebouw een praktisch permanent karakter. De ambtenaren hebben er 15 jaar in gewerkt.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 05-04-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht