60. sextant

Rederij Delta verzorgde al sinds de eind jaren vijftig rondvaarten naar het werkeiland van de Haringvlietdam, en had in 1959 de ‘Sextant’ laten bouwen op het havenhoofd – Zuidfront- . Daarmee had deze pionier het toerisme in Hellevoetsluis, aanzienlijk bevorderd.

In de eerste week van juni 1960 liet Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente en de stichting Hadex echter de Deltaschouw neerzetten als eigen officieel voorlichtingscentrum. Tevens liet Rijkswaterstaat grotere en comfortabele rondvaartboten inzetten door Spido en rederij Koppe. Bovendien werd rederij Delta de vergunning geweigerd om te mogen aanmeren bij het werkeiland.

Het gevolg was ruzie en een enorme concurrentie op het havenhoofd om de gunst van de passagiers.En het deed de rederij Delta ook geen goed dat hun rondvaartboot de Ir. De Lely op een zaterdag in juni, op drift sloeg met 80 passagiers aan boord. Pas in het voorjaar van 1961 werd de ruzie bijgelegd. Afwisselend zouden de rederijen de rondvaarten naar de bouwput verzorgen. De Sextant werd ingericht als restaurant, terwijl de expositie in de Deltaschouw regelmatig werd bijgewerkt naar de laatste vorderingen van de Deltawerken.

In de jaren zeventig was de Sextant niet alleen een café restaurant maar ook een gelegenheid waar menig bruidspaar hun bruiloft vierde. Ook leerde de jeugd er hun eerste danspassen die gegeven werden door de dansschool van P.A. de Groot.

En dan had je natuurlijk de zaterdagavonden waar je kon dansen in de discotheek op de muziek die gedraaid werd door Raymond de Koning en Ron Dankaarts. Achter de bar stond Menno Vrolijk en de eigenaar van de Sextant was Jan Groen. Ook Francien van Riel werkte er. Ook uit Rotterdam kwam de jeugd om te dansen al leek het eerder dat ze kwamen om rotzooi te trappen, regelmatig waren er de nodige relletjes laat op de avond.

Vaak werd er lacherig gedaan over de naam van het Café restaurant maar daar was niets mis mee. Een sextant is een hoekmeetinstrument ter plaatsbepaling op zee. De Sextant werd afgebroken en op precies dezelfde plek werd café restaurant Aquarius gebouwd.

bron: Groot Hellevoet 30-03-2016