Logo VVBTD

 

59. Gesticht van Liefdadigheid

 

In de Tweede Wereldoorlog sloopten de Duitsers vele panden binnen de Vesting. Maar ook in de jaren daarna vielen vele karakteristieke gebouwen onder de sloophamer. Werd een van die markante gebouwen van oorsprong gebruikt voor huisvesting van wezen, in een later stadium kwam er in hetzelfde pand het 'Gesticht van Liefdadigheid'. Dat gesticht heeft gestaan tegenover het Barbiertje in de Kerkstraat.

Het beheer van het gesticht was toevertrouwd aan een vader en een moeder die van middelbare leeftijd moesten zijn en het liefst kinderloos. Zij waren niet alleen verantwoordelijk voor de reinheid van het gesticht maar ook voor die van de bewoners.

Jongens vanaf tien jaar werden op de zaal bij de mannen geplaatst en kinderen tot tien jaar op de zaal bij de vrouwen. Aan de vrouwen werd dan de zorg voor de kinderen toegedragen. Er was ook een zaal ingericht voor de verpleging van de zieken. Niet alleen bewoners van het gesticht werden daar verpleegd maar ook zeelui die tijdens hun verblijf in Hellevoetsluis door ziekte werden overvallen.

Het verblijf in het 'Gesticht van Liefdadigheid' was aan een groot aantal regels gebonden. Men moest zich stil, bedaard en ordelijk gedragen. Geen Godslasteringen uiten of ontuchtige woorden gebruiken. Voor en na de maaltijd werd er gebeden en hulde gebracht aan Den Almachtige Gever van alle goeds terwijl er ‘s morgens en ‘ avonds uit de Bijbel werd gelezen. Een half uur na de avondmaaltijd moest iedereen naar bed en het was strikt verboden om zich buiten het gesticht te begeven.

Door de vader of moeder werden de taken verdeeld zoals het bereiden van het eten, de was doen of schoonmaken. Ongehoorzaamheid werd gestraft met 1 tot 4 dagen opsluiting. Onreinheid van het lijf of beddengoed werd eveneens met 4 dagen opsluiting bestraft. Was je brutaal kon dat oplopen tot 14 dagen. Er werd dus met strenge hand geregeerd.

Het 'Gesticht van Liefdadigheid' werd in 1846 geopend en in 1923 werd het besluit genomen om deze weer te sluiten. In de jaren daarna bood het onderdak aan diverse gezinnen. Eind jaren '50, begin jaren '60 werd het pand gesloopt.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 23-03-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis