58. Station RTM Hellevoetsluis

Rond 1900 waren er in ons land zo’n 40 stoomtrambedrijven en op het hoogtepunt van deze tak van vervoer – zo rond 1930- waren dit er zelfs bijna 60. De totale rijlengte van al deze tramlijnen was toen ruim 3000 km. Op één na de grootste van deze tramlijnen was de in 1878 opgerichte Rotterdamse Tramweg Maatschappij.

Rond 1900 ontwikkelde dit bedrijf zich razendsnel tot één der grootste vervoersbedrijven van Nederland en wat de goederendienst betreft, was zij zelfs de grootste. In snel tempo werden er in de periode 1898 t/m 1915 trambanen aangelegd op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden met een totale rijlengte van bijna 500 km.

Na de tweede Wereldoorlog was de RTM uitgegroeid tot het grootste trambedrijf in Nederland. De stoomtram van de RTM had in de volksmond een lugubere bijnaam. In verband met de vele ongelukken op de routes door druk bevolkte wijken, werd hij "het moordenaartje" genoemd wat niet uniek was want veel stoomtramlijnen in Nederland hadden deze bijnaam.

Na de watersnood in 1953 werd een aantal lijnen in Zeeland opgeheven. Toen ook in 1956 de tramdiensten in de Hoekse Waard werden opgeheven werden er alleen nog diensten onderhouden op Voorne-Putten met als einddiensten Oostvoorne en Hellevoetsluis.

De tram van de RTM reed op 1 november 1905 voor het eerst naar Hellevoetsluis. Het stationsgebouw werd in 1904 gebouwd. Naast het station stonden achttien personeelswoningen die ook wel tramhuizen werden genoemd. In 1943 werden deze woningen op bevel van de bezetter afgebroken.

In 1965 werd de dienst naar Oostvoorne opgeheven en op 14 februari 1966 werd de laatste tramrit uitgevoerd tussen Spijkenisse en Hellevoetsluis. Voor de tramliefhebber een treurig moment. Na de opheffing van de tram – en veerdiensten kwam het Stationsgebouw leeg te staan en werd het in juli 1980 gesloopt.

Na opheffing van het trambedrijf bleef dankzij de in 1965 opgerichte Tramweg-Stichting een deel van het materieel bewaard in Hellevoetsluis. Zo kon in datzelfde jaar het nog overgebleven RTM materieel door Stichting Het Rijdend Tram Museum worden overgenomen. De remise bevond zich toen aan de Tramhaven. Het museum is in 1989 verplaatst naar Ouddorp.

bron: Groot Hellevoet 16-03-2016