Logo VVBTD

 

57. barakken opzoomerlaan

 

De Opzoomerlaan is genoemd naar burgemeester Opzoomer. Voor deze benaming kende men de laan als "de Barakken", terwijl men in oude brieven uit 1814 nog kan lezen dat voor die tijd de naam "Heerenweg" was.

Zij die de Opzoomerlaan gekend hebben zoals deze er voor 1963 uit zag, weet dat deze in de lengte doorgesneden werd door de ‘Barakkensloot’ die nergens vandaan kwam en nergens naar toe ging en die blind eindigde aan beide zijden. De oudere Hellevoeters herinneren zich de Barakkensloot ook als een open riool, waarop het afvalwater vanuit de woningen geloosd werd en waarin menigmaal accu’s leeggegooid werden. Ondanks het verontreinigde water was er een enorme hoeveelheid paling in te vinden en menig Hellevoetse jongen heeft er dan ook zitten vissen.

De naam van de Barakkensloot is ontleend aan de vier kazernegebouwen die langs de Opzoomerlaan stonden en de Barakken werden genoemd. In 1913, dus een jaar voor de mobilisatieperiode 1914-1918, werd in de Opzoomerlaan een tehuis voor militairen gebouwd. De gebouwen waren bedoeld als onderkomen voor officieren en manschappen van het garnizoen.

In oorlogstijd was er in elk gebouw plaats voor acht onderofficieren en tachtig manschappen, maar in vredestijd waren de barakken ingericht als woonruimte voor (gehuwde) officieren en kantoorruimte voor onder meer de magazijnmeester en artilleriemagazijnmeester. In de barakken bevonden zich bovendien keukens, bergplaatsen, een smidswerkplaats en een kledingmagazijn. Nadat de militairen weg waren gegaan werden de gebouwen verhuurd aan de inwoners van Hellevoetsluis.

In 1963 werd begonnen met de algemene restauratie van de Opzoomerlaan, waarbij de barakkensloot werd gedempt, de bomen gekapt en een deel van de huizen werd afgebroken. In 2010 is gestart met de sloop van rest van de woningen omdat renovatie niet meer lonend was. Van de vier complexen maakten drie onderdeel uit van Volkshuisvesting, het vierde blok was particulier eigendom.

De woningen waren in dermate slechte staat dat werd besloten deze af te breken en over te gaan tot nieuwbouw dat In 2012 werd opgeleverd. Alleen het vierde blok, waar voorheen het post- en telegraafkantoor was gevestigd, herinnert nu nog aan het militaire verleden en is een tastbare herinnering aan het marine verleden van Hellevoetsluis.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 09-03-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht