Logo VVBTD

 

56. kerk nieuw helvoet

 

Nieuw-Helvoet is gelegen op het eiland Voorne en Putten en wel op het westelijk deel n.l. Voorne. Een eenvoudig dorp zoals elk ander in dit rijke vlakke poldergebied, doorsneden door stoere dijken, eenmaal opgeworpen door sterke voorgeslachten, die dit kostelijk land buit maakten op de zee.

De oude dorpskern, gegroeid rondom de fraaie oude dorpskerk, wiens toren vermanend door zijn vinger ten hemel wijst. Eertijds eens simpel dorp van boeren.

De oude kruiskerk van Nieuw-Helvoet dateert vermoedelijk uit omstreeks 1450. De gelden voor de grote restauratie, die dit juweeltje van Gotische bouwkunst zijn oude luister zal teruggeven, zijn helaas niet beschikbaar, zodat besloten is over te gaan tot een minder ingrijpend herstel van het interieur van het kerkgebouw. Het gedeelte tussen kerk en toren is waarschijnlijk reeds een paar eeuwen geleden door brand verwoest, waardoor de toren afzonderlijk is komen te staan.

Oorspronkelijk een parochiekerk is zij later over gegaan aan de protestanten, nadat Pastoor de Groot in 1574 door de watergeuzen uit Den Briel was opgehangen. Over de historie van Nieuw-Helvoet valt niet veel meer mee te dele. Niets onderscheid zich van de andere schilderachtige dorpen op het eiland Voorne en Putten.

Het bezit twee vruchtbare polders. Wanneer u boven op de hoge Westdijk staat, dan ziet u oostwaarts de prachtige polder Nieuw-Helvoet met op de achtergrond het mooie silhouet van het oude dorp, waarin kerk en toren domineren.Zo werd in 1955 door de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer voor toeristen, Nieuw-Helvoet omschreven.

Burgemeester W.S. de Vries promoot in hetzelfde schrijven het dorp als Badplaats en doet dit o.a. als volgt: De florissante gemeente Nieuw-Helvoet, op het mooie Zuid-Hollandse eiland Voorne, wordt voor de rust- en vacantiegenotzoekende vreemdelingen steeds makkelijker bereikbaar doordat de verbetering van de toegangswegen der gemeente steeds vordert. De voornaamste wegen zijn nu weer met bomen beplant, zodat men mag verwachten dat het aanzien van de gemeente van jaar tot jaar vriendelijker zal worden.

Vanzelfsprekend doet de VVV al het mogelijke om het een ieder naar de zin te maken en de Nieuw-Helvoetse winkelstand is zeer actief en zal niets nalaten om een prompte bediening op het recreatieterrein te verzekeren. Wij zullen dan ook steeds moeten blijven rekenen op een toename van het aantal badgasten. De reorganisatie en uitbreiding van recreatiemogelijkheden hebben dan ook alle aandacht van het gemeentebestuur.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 02-03-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht