55.de bomen

Wanneer u met de auto vanaf de Noorddijk/Provinciale weg Hellevoetsluis binnenrijdt, ziet u aan uw rechterhand vijftien stalen buizen van vier meter hoog. Het kunstwerk van kunstenaar Ray Mensink uit Amsterdam is hier geplaatst in 1999.

Het maakte onderdeel uit van een impuls door gemeente Hellevoetsluis aan de culturele infrastructuur. Dit laatste in het kader van de Cultuurregio Voorne-Putten en Rozenburg. Vanuit dit provinciale stimuleringsfonds voor kunst en educatie, putte de gemeente Hellevoetsluis het budget om dit kunstwerk te realiseren.

Mensink gaf aan deze holle stalen buizen en klimijzers de titel 'De Bomen' mee. Zijn eigen commentaar luidde: 'Het kunstwerk symboliseert de grens tussen stoppen en doorgaan, tussen bebouwing en gecultiveerde natuur, tussen stad en polder, tussen stad en het Botlekgebied.

Het kunstwerk vormt de vertaling van de industriƫle skyline van het Botlekgebied naar menselijk formaat'. De commissie Beeldende Kunst gaf Mensink de opdracht en namens de gemeente tekende burgemeester M. van Rossen het contract. De kosten bedroegen in totaal f 110.000. Het eigenlijke honorarium was een kleine ton (f 90.000).

Helaas moest het kunstwerk niet veel later gerestaureerd worden. Onbekende vandalen beschadigden "De Bomen'. De gemeente Hellevoetsluis wilde wel gedeeltelijk restaureren, maar daar ging de heer Mensink niet mee akkoord. Ook het voorstel om het kunstwerk te verplaatsen naar de tuin van het nieuwe verzorgingshuis 'de Rozenhoek' vond geen genade in zijn ogen. Dus bleef 'De Bomen' staan waar het nu nog steeds staat.

Het staalplastiek is eigendom van de gemeente Hellevoetsluis en valt onder de zorgplicht tot onderhoud. In het beheerplan Kunst Openbare Ruimte (2015) wordt het genoemd en krijgt het bij de uitvoering van dit onderhoudsplan ongetwijfeld een prachtige 'update'.

Met dank aan Huib Geuze voor dit ingezonden verhaal.

bron: Groot Hellevoet 24-02-2016