54. kanaal door voorne

Na vijftien jaar onderhandelen is de gemeente Hellevoetsluis in 1981 eigenaresse geworden van het zuidelijke gedeelte van het Kanaal door Voorne ( vanaf de Struytsebrug), de oevers en een aantal gronden langs het kanaal, de Tramhaven met onder meer het Stationsplein, de ondergrond van het Trammuseum, de Voorhaven en een gedeelte van het Zuidfront.

De toenmalige burgemeester van Hellevoetsluis drs. C.H. de Clou en dhr. P.A. de Roos van de Dienst der Domeinen, ondertekende op 30 december 1980 onder toeziend oog van notaris mr. A Verzijl de transportakte, waardoor de officiële eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.

Het kanaal door Voorne is lange tijd van groot belang geweest voor de scheepvaart. Door het steeds groter worden van de schepen en de aanleg van andere, grotere kanalen, werd dit kanaal, dat een verbinding vormde tussen het Haringvliet en de Brielse Maas overbodig. Daarom werd besloten het Kanaal door Voorne aan beide zijden af te sluiten, wat in twee fasen zou geschieden. De eerste afsluiting bij het voormalige plaatsje Nieuwesluis was op 15 februari 1966 al een feit.

Tegen de complete afsluiting van het Kanaal door Voorne  werd door het gemeentebestuur van Hellevoetsluis bezwaar aangetekend. Een algehele afsluiting van het kanaal voor de scheepvaart zou voor Hellevoetsluis een verlies van een aantal recreatiemogelijkheden en jachthavens hebben betekend. Door de aankoop kon Hellevoetsluis het Kanaal door Voorne voor de scheepvaart geopend houden.

De eigendomsoverdracht stelt de gemeente Hellevoetsluis onder meer in staat de belangrijke recreatieve functie, met name op het gebied van de watersport, te blijven ontwikkelen. Voor zowel de eigen inwoners als voor recreanten uit het gehele Rijnmond gebied. De schutkolk bij de sluis en de groene brug wat de overgang naar het Haringvliet een feit maakt, zijn nog steeds in gebruik. De foto is uit 1973.

bron: Groot Hellevoet 17-02-2016