53. afbraak witte school

De ‘Witte School’ zal worden gesloopt. Dat werd tijdens een raadsvergadering die maar vijf kwartier duurde, in 1979 besloten. Het gebouw verkeerde in zeer slechte staat, zodat amovering, het dure woord voor slopen, het enige reële was om te doen was de mening van de raad.

De sloperswerkzaamheden aan de ‘Witte School’ zijn in 1983 dan ook in volle gang. De slopershamers zullen het uit 1875 stammende gebouw al snel veranderen in een puinhoop en het uiteindelijk met de grond gelijk maken.

Bijna was het slopen niet nodig geweest omdat een stelletje onbekende onverlaten wel even via brandstichting een handje zouden helpen. Omwonende zagen rook uit de school komen waarop direct alarm werd geslagen. Maar liefst vijf brandhaarden troffen de brandweer en politie aan waarmee het vermoeden dat men de school in vlammen op wilden laten gaan alleen maar versterkt werd.

De ‘Witte School’ werd al jaren niet meer als school gebruikt. Herbergde het haveloze en verveloze gebouw eerder nog een lagere school, later een kweekschool en een muloschool, de laatste jaren vonden verenigingen er onderdak, waren er kindervakantiespelen en was het een ontmoetingsplek voor de Turkse gemeenschap. Voor deze laatste groep zou naar een passende oplossing gezocht worden.

Toch was niet iedereen er het mee eens dat het gebouw gesloopt zou worden. Volgens velen zou er iets prachtigs van gemaakt kunnen worden als men er maar geld in wilde steken. Leerlingen van de ‘Witte School’ vonden het heel jammer dat hun school gesloopt ging worden en ze naar een andere school op een andere locatie moesten verhuizen.

Met een aantal leerlingen werd er een brief opgesteld om te protesteren tegen de sloop. Deze is ook op het gemeentehuis afgegeven. Een paar argumenten die ze op hadden geschreven met redenen waarom de school niet weg mocht: “er is in de nieuwe school geen trapleuning om vanaf te glijden” en “We mogen daar vast niet meer op de tafels tekenen omdat deze te nieuw zijn”.

De ‘Witte School”, het grote vriendelijke gebouw, de kleine toiletjes, de hoge ramen, de grote trap, de boom op het schoolplein…..Eén ding herinnert nog aan ‘De Witte School’ en dat is de parkeerplaats achter het gemeentehuis…die kreeg de naam Schoolplein.

bron: Groot Hellevoet 10-02-2016