52. trouwse stee

Het ziet er in oktober 1979 rooskleurig uit voor de Hellevoetse jongerengroep vanaf een jaar of veertien als duidelijk wordt dat zij een eigen onderkomen krijgen in de voormalige boerderij 'De Trouwse Stee' aan de Kouwenoordseweg.

Al eerder was er sprake van om de jeugd een eigen onderkomen te geven in een locatie aan de Vlasakkerlaan-kruising Trambaan maar een dergelijk jeugdgebouw op die locatie stuitte op veel weerstand. Dus werd gekeken naar een andere locatie en het oog viel op de voormalige boerderij.

Met de betreffende jongerengroep werd overleg gepleegd over de inrichting en de groep was daar enorm positief over. Het woonhuis van de boerderij kreeg een andere bestemming. Daarin werd een opbouwwerker, de jeugd- en jongerenwerker en de sociaal-cultureel werker in onder gebracht die voorheen een tijdelijk onderkomen hadden in het pand aan de Kanaalweg 23.

Kosten, ruim 3 ton, nog moeite werden bespaard om het voor de jeugd zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Eindelijk hadden ze datgene voor elkaar wat al zo lang en zo hoog op het verlanglijstje stond en wat de jeugd zo graag wilde. Een eigen plek, een eigen ruimte. Het is jammer dat het maar van korte duur was.

In augustus 1983 wordt bekend gemaakt dat het open jongerencentrum 'De Trouwse Stee' zo goed als zeker met de grond gelijk zou worden gemaakt. De jeugd vernielt domweg teveel is het harde oordeel.

In de oude boerderij 'De Trouwse Stee' zijn heel wat investeringen gedaan om het gebouw geschikt te maken voor open jongerenwerk. De gemeente Hellevoetsluis pompte heel wat centen in het gebouw wat uiteindelijk weggegooid geld zou blijken te zijn. De jeugd, die van het gebouw gebruik maakte heeft dan ook niets ontzien. In de loop der jaren zijn er heel veel vernieuwingen aangericht. Ook het optreden van de jeugd in het gebouw liet te wensen over, gezien de vele overlast die werd veroorzaakt en waar de omwonenden minder blij mee waren.

De boerderij werd gesloopt en er kwamen huizen op de plek waar de eens zo markante boerderij heeft gestaan.

bron: Groot Hellevoet 03-02-2016