Logo VVBTD

 

51. Dhr.J.van der Wal

 

Na zijn huwelijk trok Dhr. Van der Wal in juni 1923 naar Hellevoetsluis, met de bedoeling om daar een jaar of twee, hooguit drie te blijven. Die paar jaren zijn er 37 geworden.

Hellevoetsluis fascineerde Dhr. van der Wal, alles wat Hellevoetsluis betrof had zijn belangstelling.  Hellevoetsluis had iets feestelijks. Hellevoetsluis had allure. Hellevoetsluis was iets. Hellevoetsluis was een eenheid, een eenheid die boven alle onderlinge verschillen uitging. Zo zelfs, dat men in Hellevoetsluis zelfs geen behoefte had aan een bijzondere school. Kinderen van alle gezindten bezoeken de school, ook tientallen die eigenlijk op een bijzondere school thuis hoorden.

"Hellevoeter zijn is een begrip", aldus Dhr. Van der Wal. Ook vertelde hij dat na de samenvoeging van Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn, Hellevoetsluis toch altijd het 'oude fort' zou blijven. Op den duur zouden de drie gemeenten wel een eenheid worden. Zeker de woningbouw zou daar wel aan bijdragen. De geschiedenis van Hellevoetsluis is in die 37 jaar ook de geschiedenis van Dhr. Van der Wal geworden.Intens heeft hij meegeleefd met aangename zaken maar ook met de tegenslagen die Hellevoetsluis trof.

Hij begon in 1923 op een school met amper 50 leerlingen. Bij zijn afscheid in 1960 van 'De Witte School' telde de school ruim 350 leerlingen. Dhr. van der Wal zag de kinderen gaan en komen en heeft van verschillende leerlingen de vaders en moeders nog in de klas gehad. En diezelfde leerlingen, die hun schooljaren op de Witte School doorbrachten, hebben vandaag de dag nog steeds veel positieve, mooie en fijne herinneringen aan hun geliefde meester.

Wilde hij eerst niets van een afscheid weten, achteraf was Dhr. Van der Wal wat blij dat hij deze dag mocht meemaken. En enorm  trots, toen hij uit handen van burgemeester Jhr. T. A. J. van Eysinga, de zilveren erepenning van Hellevoetsluis aangeboden kreeg. Het trof de vertrekkende meester van der Wal, ereburger te mogen zijn van de gemeente, waarmee hij zo gedweept heeft en waarin hij zoveel mocht beleven.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-01-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht