Logo VVBTD

 

50.hentenaar

 


De VeGe winkel was eerst van Cor Visser die zijn winkel verkocht aan Piet en Mien Lodder en zelf een melkzaak begon waar hij, ook in de Glaciswijk, mee langs de deuren ging. Martin Chrispijn wist ons te vertellen dat de VeGe van Piet en Mien Lodder, de eerste supermarkt was, waar je zelf de boodschappen zelf naar de kassa moest brengen. Toen de Vege wegging heeft Glashandel Smoor er heel lang gezeten en de laatste jaren is de rijwielhandel van Klaassens er gehuisvest met dank aan J. Buurman.

De kapsalon was natuurlijk van Bram van Marion met dank aan Johan de Doelder. Deze kapsalon werd overgenomen door Ike Reijtenbach en werd Kapsalon Élégance. Fabert de Wit verhuisde naar de Rijksstraatweg en is nu al jaren op het winkelcentrum te vinden. In het pand aan de Waterpoortstraat kwam doe het zelf van P.L. de Wit voor terug.

De A&0 van Gerrit en Bep v.d. Stelt had een automaat aan de muur waar je rolletjes drop en pepermunt kont trekken voor een dubbeltje. Na de sluiting van de A&O heeft er ook nog een tijd een horloge/klokkenmaker zijn winkel en werkplaats gehad.

Op de hoek van de Hoornwerkstraat en de Waterpoortstraat zat Hentenaar. Een pand met ronde vormen die de huizen van beide staten aan elkaar verbond. Yvonne van der Haar liet ons weten dat zij daar altijd snoep kocht voordat ze naar het zwembad in het Voorns Kanaal gingen. Bazooka kauwgum en zoethout. Maar ook centendrop en van die kleffe toffee in een papiertje waren favoriet bij veel kinderen en later kon je daar ook room lolly’s kopen wel of niet omhuld met een laagje heerlijke chocolade. Mylène van den Berg schreef ons dat Rietdijk Mode daar de eerste winkel had en later is verhuist naar de Kerkstraat. In het pand heeft ook Univé nog gezeten, is er een makelaarskantoor geweest en recent een tattooshop, die inmiddels ook de deuren daar weer heeft gesloten. Tot zover de belevenissen uit de Glaciswijk.

Graag uw hulp! We zijn op zoek naar foto’s van Vishandel Hoppenbrouwer en dan met name uit de periode dat deze vishandel te vinden was op de markt binnen de Vesting.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-01-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht