Logo VVBTD

 

49. kees de groenteboer

 


De foto van de winkels in de Waterpoortstraat heeft een hoop los gemaakt bij de lezers. Leny Flokstra- Schoordijk die regelmatig meehelpt met deze rubriek kon zich nog veel herinneren. Zo kwamen er ook bakkers langs de deur liet ze ons weten. Was dat in het begin nog met een bakfiets, later werd deze vervangen door een zogenaamde ijzerhond van Van de Meer en Schoep uit Rotterdam. Vanuit de Vesting werd er brood bezorgd door Bakker IJzelenberg, Bakker van de Waal en Bakker van de Hoeven.

Ook kwam er 1 keer in de week een visboer door de straat. ‘Eet vis van Pronk, die zo lekker stonk’ was een veel gehoorde kreet. Snel werden dan de ramen gesloten in verband met de smerige olielucht die deze visboer meebracht. Ook kwam er op vrijdagmiddag uit het Westland een bloemenverkoper en verkocht snijbloemen vanuit zijn stationwagen. De leesmap ‘De trouwe Huisvriend ’ werd bezorgd door Aas Waalboer-Touw en de huur werd wekelijks opgehaald op vrijdagavond door Taxichauffeur Adrie van Kralingen en later door zijn dochter.

De meeste huizen waren voorzien van een kolenkachel. Achter het huis stond een kolenhok en Kolenboer Veldhoen kwam dan regelmatig langs om de kolen te brengen. De schillenboer kwam langs om het afval van groente en fruit op te halen en dan had je ook nog de lorrenboer. Je moeder kreeg dan nog een paar dubbeltjes voor oude afgedankte en versleten kleding. Bij Leny thuis werd er ook nog op vrijdag het boodschappenboekje opgehaald en dan kwam op zaterdag de kruidenier een doosje met de bestelde boodschappen brengen. Degene die dat verzorgde was van Risseeuw die zijn winkel had in de Vlotbrug.

Veel jongelui uit de Glaciswijk verdiende een zakcentje doordat ze een zaterdag baantje hadden bij een van deze leveranciers. Zo was Chris Radings jarenlang de vaste hulp van Kees Stolk de Groenteboer maar ook Ron Sperling en Joke Lugtenburg waren daar vaste kracht. Voor de jeugd was het een feestje als het draaiorgel langs kwam. Volgende week nogmaals herinneringen van lezers aan de winkels uit deze wijk.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 13-01-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht