Logo VVBTD

 

winkelcentrum glaciswijk

 

Wie opgegroeid is in de Glaciswijk, moet de ontwerper ervan enorm dankbaar zijn voor de manier waarop dat gedaan is. De paadjes achter de blokken huizen zorgde ervoor dat spelen 'avontuurlijk' werd. Het was ideaal om te gebruiken met verstoppertje spelen en wie weet waar het verder nog voor gebruikt werd en natuurlijk ook om via de achterzijde de tuin in te kunnen maar veel werd er gespeeld.

Zoals vroeger eigenlijk altijd alles buiten gebeurde. Touwtje springen, elastiekentwist, ik verklaar de oorlog aan, Annemaria koekoek, stoeprandje gooien, hinkelen, blikje trap, eigenlijk allemaal van die spelletjes die je nu nog maar heel zelden zien. Voetballen dat deed je op het grasveld aan de Glacisweg, langs de Vest waar menig bal het water is ingegaan. Ook was er een prachtige speeltuin waar de jeugd zich prima kon vermaken en mevr. Hulshof altijd te vinden was voor een troostend woord of een pleister als dat nodig mocht zijn.

Niet alleen voor de jeugd was de Glaciswijk uniek. Ook voor de ouderen was er alles te vinden wat je maar nodig had. Groenteboer Kees kwam langs de deur, net als melkboer Visser, kolenboer v.d.Ban en niet te vergeten Jaap van Mechelen met zijn olie en zijn galanterieën. Later was daar natuurlijk ook Anton van Ostende die met huishoudtextiel, wol en kleding elke vrijdag langs de deur ging. Menig meisje heeft bij hem de eerste theedoeken gekocht de aanschaf van haar uitzet uitzet.

De Glaciswijk kende ook het eerste 'winkelcentrum' van Hellevoetsluis met wel vier winkels naast elkaar. Met in de jaren zestig in de Waterpoortstraat de A&O met Gerrit en Bep van der Stelt, Kapsalon Modo, De Wit Fabert die later de naam zou veranderen in Fabert de Wit en de VéGé van Piet en Mien Lodder. Het plein voor de winkel wordt ruim 50 jaar later, nog steeds het Lodderplein genoemd. Er tegenover op de hoek van de Hoornwerkstraat zat Hentenaar en in de Pres. Paterstraat, de Vis/snackwinkel van Nelis van Kralingen en Groenteboer Loos. We zijn er vast nog een paar vergeten dus als u kan helpen dan komen we er volgende week nog even op terug.


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-01-2016
Museum & Jansen

terug naar het overzicht