Logo VVBTD

 

47. jongejan

 


Iedere Hellevoeter weet dat er heel lang op de hoek van de Moriaanseweg en de Rijksstraatweg een bakkerij gezeten heeft. Vrijwel iedere Hellevoeter heeft dan ook gezien dat deze bakkerij volledig tegen de grond lag. Overigens op verzoek van de eigenaar zelf, omdat op die manier ruimte geschapen kon worden voor de bouw van een nieuwe bakkerij.

Bakker Jongejan Sr. die de zaak overnam van Van Buuren, besloot zich te specialiseren op brood en gebak en de zeepton, die altijd naast de toonbank stond ging er uit. Bij die specialisatie hoorde ook het vervoer op de mandfiets. Naar hedendaagse begrippen werden daar enorme afstanden mee afgelegd. Dhr. Jongejan Sr. deed het bedrijf over aan zijn zoon B. Jongejan en zijn dochter mevrouw Grauw-Jongejan. Ook zij verleende, net als hun vader, service op hoog niveau maar dan per auto en bestelwagen.

Toen de nieuwe winkel werd geopend werd er een open dag gehouden Iedereen mocht vrij rondlopen door het bedrijf en zo kon de klantenkring op deze manier kennis maken met het totaal vernieuwde bedrijf. Het pronkstuk was natuurlijk de winkel die zeer modern van opzet en zeker drie keer zo groot als de oude was en wat ‘bemand’ werd door drie dames. Achter de winkel was een even grote inpakruimte en daar weer achter de bakkerij waar vier mannen aan het werk waren. Het was voor Hellevoetsluis fijn om een bakkerij te hebben die zich toelegde op brood dat zowel het oog als de tong streelde. Een oud ambacht werd in ere hersteld.

Ook het bakken van ‘vreemd’ brood, zoals het zo mooi gezegd werd in die tijd, werd niet geschuwd en deze vernieuwing werd door de klanten dan ook met open armen ontvangen. En de croissants, die smaakte alsof ze in Parijs zelf gemaakt werden, worden nog steeds gemist. Het is eeuwig zonde dat deze bakkerij haar deuren sloot. Op de foto van deze week is de winkel te zien zoals deze was in de jaren vijftig.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 30-12-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis