Logo VVBTD

 

46. de kern

 

Raadhuis en Anno 1869, dat is het eerste wat opvalt aan de foto. Het gebouw heeft dus in de loop der jaren heel wat functies gehad. Doet het vandaag de dag dienst als verenigingsgebouw, vroeger was dat wel anders.

Nadat het de deuren sloot als raadhuis deed het gebouw lange tijd gedaan dienst als lagere school in Nieuw-Helvoet. Op een gegeven moment voldeed het schoolgebouw niet meer aan de gestelde eisen. De schoolwet in die tijd schreef namelijk voor dat het gebouw een bepaald aantal zonuren per dag moest hebben. Met ramen op het noorden was dit een onmogelijke zaak en het ombouwen van de school ging veel te veel geld kosten. Nadat het gebouw werd afgekeurd heeft het lange tijd leeg gestaan.

De Watersnoodramp in 1953 heeft behoorlijke schade aangericht aan De Kern door de inwerking van zout. In de zestiger jaren zijn de wanden afgehakt en nadat er enkele kleine verbeteringen waren aangebracht en er een kleine keuken in de school was geplaatst nam de Stichting Hellevoetse Gemeenschap haar intrek in het gebouw. Tot de stichting failliet werd verklaard heeft men het gebouw in gebruik gehad.

Iedereen was het er over eens dat het gebouw opgeknapt diende te worden. Het hele gebouw werd voorzien van nieuwe plafonds en deze werden teven verlaagd van vijf naar drie meter hoogte zodat de akoestiek aanmerkelijk verbeterde en het tegelijkertijd energiebesparend werkte. De toiletten werden aangepast en geschikt gemaakt voor een groter verbruik en ook de gang werd aantrekkelijker gemaakt door ook daar de plafonds te verlagen. Een van de twee grotere lokalen zou dienst gaan doen als oefenruimte van muziekvereniging Sempre Crescendo die tevens een ruimte kreeg om muziekinstrumenten op te bergen. De ingang die voorheen bestond uit een enkelvoudige deur werd voorzien van een tochtsluis en een luifel. De groene poort werd verwijderd waardoor De Kern nog beter tot zijn recht kwam.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 23-12-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht