Logo VVBTD

 

45. kinderboerderij

 

Uit een inspraakronde onder de bevolking bleek dat de boerderij ‘De Kerkestee’, die midden in De Kooistee kwam te staan, niet gesloopt mocht worden maar een kinderboerderij moest worden.

Het eerste deel van de kinderboerderij ‘De Kerkestee’ werd op zaterdag 27 maart 1982 geopend. De vereniging, die hoopte dat verbouwing van de boerderij door de inzet van 20 vrijwilligers binnen twee jaar zou zijn afgerond, had het plan om werkloze jongeren zinvol werk te laten verrichten. Of dat werkelijk gelukt is, dat is niet bekend maar misschien kan iemand daar een antwoord op geven.

Wat wel bekend is, en dat is op de foto van deze week te zien, is dat de jeugd vanaf het begin betrokken is geweest bij de kinderboerderij. De boerderij stond er wel maar verder moest alles van de grond af aan opgebouwd worden en zo werd er flink actie gevoerd om geld binnen te halen voor een nieuwe schuur. Met kaplaarzen, en zeer waarschijnlijk rode boeren zakdoeken om hun hoofd gebonden en staande in de klei werd het bord geplaatst met de roep om geld.

Dat het benodigde geld uiteindelijk ook binnengehaald is, blijkt wel uit het feit dat in 1983 de Wagenschuur geopend werd en ‘De Kerkestee’ steeds meer op een kinderboerderij ging lijken. Nadat de officiële opening van de kinderboerderij ‘De Kerkestee’ in 1982 eigenlijk niet meer was dan het hijsen van de vlag, de gebruikelijke toespraken en het bekijken van een zeer bescheiden veestapel, besloot het bestuur na de verbouwing van de Wagenschuur een soort ‘heropening te houden.

De bevolking van Hellevoetsluis zou dan tevens in de gelegenheid worden gesteld de groei in bewoners van de boerderij en de betere behuizing zelf in ogenschouw kunnen nemen. Na meer dan 30 jaar is kinderboerderij ‘De Kerkestee‘ flink uitgebreid en een heerlijk uitje voor de vele kinderen die de dieren regelmatig bezoeken.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 16-12-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht