Logo VVBTD

 

43. markt

 

Voor de geschiedenis van de Hellevoetse markt moeten we terug naar 1832. Toen werd de markt ingevoerd als een dagmarkt. Plaats van gebeuren was de Oostzanddijk en het Baantje voor het Prinsenhuis. Elke dag kwamen daar de kooplieden met hun wagens en draagmanden om hun waar aan de man te brengen.

In het regelement voor de markt, dat in 1842 door de gemeenteraad werd ingesteld, stond beschreven waaraan de marktkooplui zich diende te houden. Een marktkoopman met een paard en wagen moest vijf cent per dag betalen aan de marktmeester. Een koopman met een hand- of kruiwagen, de helft en iemand die met een draagmand of een zak kwam aanzetten, een cent. Weigerde men zijn bijdrage te betalen, dan kreeg men een boet van zes gulden wat in 1842 natuurlijk een godsvermogen was. Had men het geld niet voorhanden, wat in die tijd geen uitzondering was, dan draaide men voor een dag de gevangenis in.

Het regelement bepaalde ook het tijdstip van de markt: zomers tussen zes en elf uur en ’s winters tussen acht en twaalf uur ’s morgens. In het zomerseizoen was het verboden om een te grote hoeveelheid, van voor de gezondheid schadelijke vruchten, zoals pruimen of ander onrijp en nadelige waren te verkopen. Vroeger waren pruimen blijkbaar ongezond en later werden ze onbetaalbaar.

De markt hield stand tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. De crisis velde vele winkels binnen de Vesting en ook de markt. In 1952 werd de markt op verzoek van enkele kooplieden opnieuw ingesteld. Het werd niet weer een dagmarkt maar een weekmarkt op zaterdag. Uit verkeersoverwegingen verhuisde de markt na verloop van tijd van de Oostzanddijk naar de tegenoverliggende Westzanddijk waar hij nog geruime tijd zou staan. Tegenwoordig is de markt te vinden aan het Woordbouwerplein.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 9-12-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht