Logo VVBTD

 

Sinterklaas

 


Gespannen snoetjes en kinderen die enorm druk zijn. Twee dingen die in november van ieder jaar te bespeuren zijn bij de Hellevoetse peuters en kleuters en leerlingen van de onderbouw van de basisscholen. Sinterklaas is immers onderweg met de stoomboot naar Nederland. En Elk jaar is er de vraag of het allemaal wel goed zal gaan. Tegenwoordig heb je het Sinterklaasjournaal en De club van Sinterklaas die altijd wel voor een goed einde zorgen.

Vroeger was het improviseren voor de Sint en zijn zwarte Pieten. 'De Sint had nogal last gehad van de slechte weersomstandigheden. Het was koud, er stond nogal wat wind en de golven van het Haringvliet spoelden af en aan over de voorplecht van het schip. Sinterklaas was dus een beetje zeeziek geworden maar toen hij al die kinderen met hun vaders en moeders op d kade zag staan was hij dat ongemak snel vergeten'.

Of….Zoals in 1980 het verhaal ging, kwam Sinterklaas er achter dat er een aantal Pieten ontbraken. Waarop direct door een groep Pieten werd begonnen met tellen waarvan zij natuurlijk niets terecht brachten. Uiteindelijk telden de kinderen mee en ja hoor, er waren een aantal Pieten zoek. Na een speurtocht bleek dat ze nog heerlijk op de boot lagen te slapen.

Voor de kinderen kan het niet gek genoeg zijn. Sinterklaas en zijn Pieten komen aan op school op de motor, of met een brandweerwagen, op stelten of een tandem of zoals op de foto te zien is in een cabriolet. Als je mazzel hebt dat dat er een water achter je school loopt kon het zomaar zo zijn dat er een aantal Pieten met een rubberboot aan kwamen varen. Grote hilariteit als dan de boot lek is en de Pieten in het water dreigen te vallen. Het zijn spannende tijden maar ook leuke tijden en bijna elk kind kijkt toch met plezier terug naar het kinderfeest uit hun jeugd.

Dat er heel veel verschil zit in de Sinterklazen, dat zien die kleintjes niet, dat maakt voor hen ook niet uit. Toch is er, voor degene die hem gekend hebben, in alle jaren maar één echte Sinterklaas geweest in Hellevoetsluis. En dat was Ger van Sliedregt. Hij speelde het niet maar kroop in de huid van de Sint. Sinterklaas zijn vond hij geweldig! Hij was lang, statig en zelfs zijn Pieten hadden ontzag voor hem. Met plezier denken we terug aan zijn jaren als Sinterklaas op de verschillende basisscholen. En wat die zwarte Pietendiscussie betreft.... Hij zou het net als zovelen van ons echt niet leuk gevonden hebben!

Wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 18-11-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht