Logo VVBTD

 

40. zwembad

 

Zo kan het geen jaren meer duren. Het zwembad in het kanaal is schrikbarend vervuild en is bovendien te klein om iedereen veiligheid en een beetje zwemwater te kunnen garanderen, beklemtoont de badmeester van de zwemgelegenheid de vereniging tot Instandhouding van het Zwembad, (VIZ) de noodzaak om heel vlug naar ander water om te zien. Het is met vier man al niet meer aan te blokken. Ik kan niet meer instaan voor ieders veiligheid als het afval van plezierboten en dode vissen het bad binnendrijven. Door de aanleg van de Dam, is bovendien de stroming uit het kanaal verdwenen waardoor er geen natuurlijke verversing meer is. Stilstaand water vervuilt binnen de kortste keren en dat kun je met eigen ogen zien. De algengroei op de bodem van de bassins is zo hevig dat het spiegelglad is geworden. Dit zijn de woorden van badmeester Looij ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Ook badmeester Eddy Plas vindt het onverantwoord om op deze manier door te gaan. Hij realiseert zich dat er regelmatig monsters worden genomen om de kwaliteit van het water en het belang van de volksgezondheid te onderzoeken. Maar Eddy hoeft maar een fles in het water te dompelen en deze tegen het licht te houden om tot de conclusie te komen dat er veel troep in het water zit.

Dat is dan ook de reden waarom er een actiegroep bezig is aan een brief die aan alle Hellevoeters moet worden gestuurd waarin de vraag wordt gesteld, wie het er mee eens is dat het zwembad in het Kanaal met de dag vuiler wordt en dat er spoedig iets gedaan moet worden voor een fijn, groot, verwarmd en schoon nieuw zwembad.

En zo geschiede en verdween het zwembad uit het Kanaal. Maar niet de herinneringen die opkomen als je naar de foto kijkt. Badmeester Ed met de zo gevreesde haak. Het interieur van de geleurde kleedhokjes en de geur van het vochtige hout die daar hing. Het bruggetje tussen het kikkerbadje en het diepe. Het witte schoteltje dat je van de bodem op moest duiken. Het gegil als er onverwachts een vis tegen je aan zwom. De lage duikplank maar ook de hoge natuurlijk. Ieder heeft zijn eigen verhaal als het over het zwembad in het kanaal gaat en zonder te overdrijven blijft het voor vele een prachttijd!!

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 11-11-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht