Logo VVBTD

 

38.oostdijk

 

Een plaatsnaambord, Vlotbrug staat er op. Met kleine lettertjes eronder geschreven: Gem. Hellevoetsluis. Daarachter een dijk, met aan weerzijde een rij huizen. Statig, ietwat scheef, buigen zij over het dijkje: De Oostdijk. In een hang naar het verleden ziet de toevallige passant een paard met wagen rijden, er achter een T-Fortje. Snel wordt die droom verstoord. Het buurtschap wordt opgeschrikt door een fel gele bus, die door de straat dendert. Een paar spelende kinderen springen snel opzij. Vlotbrug, Anno 1978. Bijna honderd keer per dag diezelfde bus en autoverkeer volgt met dezelfde hoge snelheid. Op zondag is er zelfs filevorming in Vlotbrug.

Dit kleine stukje Oostdijk, karakteristiek voor Hellevoetsluis zoals dit was in voorbije jaren en eens een klein centrum. Dit stuk dijk, in het verleden ontwikkeld als verkeersweg voor paard en wagen, werd ineens overspoeld door zwaar vracht-, bus- en autoverkeer. De bewoners van de Oostdijk die kosten en moeite spaarden om deze oude woonkern in zijn oorspronkelijke staat te behouden, constateerden dat hun woningen niet tegen dit verkeersgeweld bestand bleken te zijn.

De oude huizen zijn het gedender van het verkeer moe. De scheuren in hun voorgevels verraden de aftakeling. De bewoners hebben de pech te wonen op dat stukje Oostdijk dat 'De Struyten' en 'De Kooistee' van elkaar scheidt. De situatie rond de Oostdijk veranderde niet, het verslechterde zelfs. De Struyten raakte bewoond en het verkeer op de Oostdijk werd nog veel intensiever. De bewoners hebben het in die tijd behoorlijk voor de kiezen gekregen.

Ook al is de situatie nu enorm verbeterd, men denkt met weemoed terug aan dat stukje Oostdijk van vroeger. Met de bakkerij van bakker Boon, waar later Jaap van de Berg en zijn gezin ging wonen, Smederij Rietdijk, de levensmiddelenwinkel van Risseeuw, een slagerij, Bode Bouwman, de boerderij van Parlevliet (wat nu de kinderboerderij is,) de Smederij Sjoukes en Nieuwland, Kunstenaar Nordberg die er geruime tijd gewoond heeft bij mevr. Bevaart en niet te vergeten het Café Tramstation van Koos Rietdijk. De brug over het kanaal maakt het plaatje compleet. Met een luchtfoto gaan we even terug in de tijd.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 28-10-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis