36. casa marina

In Werkendam lag het drijvende hotelschip Tais. De Centrale Opvang Asielzoekers (COA) besloot het schip in Hellevoetsluis te laten afmeren en er 325 asielzoekers in onder te brengen. Het asielzoekersschip Tais kwam op 22 oktober 1993 aan. Het bood werkgelegenheid aan 25 personeelsleden: koks, technici, maatschappelijk werkers, cultureel medewerkers en groepsleiders. De eerste asielzoekers arriveerden begin november. De meerderheid was man, de gemiddelde leeftijd 24 jaar. Ook bood het schip onderdak aan enkele gezinnen. Na de zelfmoord van een van de bewoners werd het aantal asielzoekers op de Tais teruggebracht van 300 naar 200. Zodoende werd de leefbaarheid op het schip verbeterd.

Hoger, ruimer en luxueuzer was de Casa Marina, het vaartuig voor asielzoekers dat volgens het ministerie van WVC het drijvende asielzoekerscentrum Tais in Hellevoetsluis moest gaan vervangen. De gangen leken wandelpromenades vergeleken met de benauwde lage loopruimtes van de Tais. De kamers waren duidelijk ruimer en mooier en er zijn meer recreatieruimtes. Op een ponton was de Casa Marina binnen 48 uur versleept vanuit Hamburg, waar het ook diende als onderkomen voor asielzoekers en meerde af bij Verolme Botlek bij Rozenburg.

De Casa Marina moest na aankomst bij Verolme, zo snel mogelijk klaar gemaakt worden voor gebruik. Werklui legden de laatste hand aan de inrichting van het schip, één van de vijf nieuwe hotelboten die WVC in Nederland inzette voor opvang van asielzoekers. Matrassen werden uit plastic hoezen gehaald, bedden in elkaar gezet, leidingen vervangen en keukenapparatuur geïnstalleerd waarna aan de reis naar Hellevoetsluis begonnen kon worden. De 'floatel' (drijvend hotel ) van circa 20 meter breed, 50 meter lang en 17 meter hoog, is net een grote blokkendoos. Het ligt op een ponton en beschikt over zeventig kamers, verdeelt over vier verdiepingen. Er kunnen 280 personen worden ondergebracht. Het ministerie van Welzijn Volksgezondheid en Cultuur denkt er 250 asielzoeker in te kunnen huisvesten. Dat zijn er vijftig meer dan op de Tais.

Op donderdag 28 april 1994 meerde de Casa Marina af in de Hellevoetse Koopvaardijhaven. De Casa Marina bood voor 220 asielzoekers met 32 verschillende nationaliteiten een veilig onderkomen en zou blijven tot het AZC aan de Fazantenlaan klaar was.

bron: Groot Hellevoet 14-10-2015