Logo VVBTD

 

34.struyten

 

Hellevoetsluis heeft er ongemerkt een nieuw evenement bij gekregen in de jaren zeventig: kijkdag in de Struyten! Op zondag toerden veel automobilisten de nieuwbouw in, waar zo'n 900 huizen uit de vette zeeklei oprezen. Het deelplan de Wittens Hoeck, dat tenminste de naam van een stuk polder in ere houdt, nam vaste vormen aan. Alle stadia van woningbouw waren er te bewonderen. Er werden nog palen geslagen maar er woonden ook al mensen. Het eerste begin was daar van een prettige, sterk afwisselende buurt.

De bezoeker van de Wittens Hoeck kregen alleen nog maar een voorlopige indruk. Men zag verschillende types huize, sommige van frisse gele steen, ander van somber bruin-grijs baksel. De daken leverden ook een bont gevarieerd beeld op. Rode dakpannen op de zogenaamde 'Volendammer –woningen' met het groene houtwerk en weer wat donkerdere dakpannen op de lichtgele huizen. De vorm van sommige daken riep ongetwijfeld bij menigeen verbazing op. Maar volgen insiders past het helemaal in het lijnenspel dat de architect ter onderbreking van de traditionele bouw hadden bedacht.

Ook vallen de hoefijzer woningen op die tussen de Koedijk en de Dreef liggen. Er ontstaan auto intensieve wijken én stille gebieden. Midden in de wijk komt een voetgangersroute, dit voetpad loopt door langs enkele invalidewoningen en de school die wel heel herkenbaar is. Het zelfde type school staat ook aan de Christinaplaats. Heel handig hebben de plannenmakers een niveauverschil in de polder opgelost door aan de kant van de Koedijk een waterval te metselen. Het ronde kunstwerk wordt tevens de ingang naar het toekomstige centrumgebied waar de winkels en andere voorzieningen komen en de naam De Struytse Hoeck zou krijgen. De doelstelling was om voor eind 1979 alle 2900 woningen gereed te hebben en dat is ook gelukt.

Ter gelegenheid van 'het eerste nieuwe huis' in de Struyten, biedt de huiseigenaar- de Nationale Nederlanden- op 23 december 1976 een (kerst)boom aan, die wordt geplant door de directeur Rademakers en burgemeester Aarse, wat te zien is op de foto van deze week. Wie weet de namen van de personen op de foto?

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 30-09-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht