Logo VVBTD

 

33. minicontainer

 

In september 1985 stond Hellevoetsluis in het teken van de minicontainer. Weken waarin de mannen van de gemeentereinigingsdienst dagelijks 600 minicontainers plaatsten. Zo'n grote vuilnisbak op wieltjes is goed voor zes gewone vuilniszakken en ging de vuilnisman heel wat buk- en tilwerk besparen. Want naast de vaak wat onfrisse en onveilige situaties als gevolg van de open zakken en scherpe voorwerpen werd de ophaler ook lichamelijk erg zwaar belast.

Een week voordat de minicontainer werden thuisbezorgd, kregen de inwoners een kaart in de bus met de bezorgdatum. Tegelijkertijd met het moderne vuilnisvat werd een gebruiksaanwijzing afgeleverd en beantwoorden werknemers van de gemeentereinigingsdienst eventuele vragen van de inwoners. Elke minicontainer werd voorzien van het huisnummer van de woning en bij verhuizing moest de container worden achter gelaten. Pas als alle containers afgeleverd waren mochten de bewoners deze echt in gebruik nemen.

Dat gebeurde in de eerste week van oktober en daarmee verdwenen de verzamelplaatsen waar voorheen de vuilniszakken konden worden neergezet. De allereerste bak werd op 13 september geplaatst door wethouder A. B. Voogt bij het echtpaar Poldervaart aan de Roosenhoeklaan in Nieuwenhoorn. Binnen een maand zou Hellevoetsluis voorzien zijn van de moderne vuilnisbak op wielen en zou de vuilniszak uit het straatbeeld verdwenen zijn. Bij de flats kwamen grote containers, die in uitgewassen grindbeton werden gebouwd. De bewoners van de flats aan de Gentiaan, Egelantier en Parnassialaan mochten deze als eerste in gebruik nemen.

De gemeente had hoge verwachtingen dat het gebruik van het modernere vuilnisvat er toe zou leiden dat Hellevoetsluis een schoner straatbeeld zou krijgen en het zwerfvuil sterk zou worden teruggedrongen, waardoor papier op straat en plantsoenen veel minder zou voorkomen. Dat laatste is echter in de loop van die dertig jaar een illusie gebleken. Ondanks dat de inwoners kosteloos hun grof huishoudelijk afval in kan leveren bij het milieustation worden in sommige wijken de ruimte naast de ondergrondse containers gebruikt als dumpplek van het overbodige huisraad, wordt de inhoud van de asbak nog steeds geleegd op straat en is er nog steeds teveel zwerfafval te vinden. Maar … hoop doet leven!

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 23-09-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis