32. luchtfoto

We komen deze week nog even terug op de brand van het noodgebouw van het gemeentehuis. Er zijn veel reacties binnengekomen met de vraag of er een foto van het noodgebouw is. Een luchtfoto laat een mooi overzicht zien van de Vesting, met links op de voorgrond het noodgebouw.

Direct na de brand werden ruimtes gezocht om iedereen een voorlopig onderkomen te kunnen bieden. Openbare werken werd ondergebracht in een voormalige kantoorruimte van Rijkswaterstaat nabij de werkhaven. Her bureau bevolking ging naar het Kleine Kerkje. Onderwijs, personeelszaken en sociale zaken kregen een plek in twee kamers in het Prinsenhuis. Voor financiën en de telefonistes werd ruimte vrijgemaakt in De Ruyterhuis.

Eén van de vervelende gevolgen van de verwoestende brand is, dat naast een groot deel van de gemeentelijke administratie, ook de telefooncentrale in vlammen was opgegaan en het gemeentehuis niet meer telefonisch bereikbaar was. Binnenkomende gesprekken konden daardoor niet meer doorverbonden worden en voor interne gesprekken moesten de ambtenaren naar elkaars kamers.

Nog vervelender was dat het grootste gedeelte van het bevolkingsregister van de gemeente zich in het houten bijgebouw bevond. Alles waar je dagelijks op moest kunnen terugvallen is bij die brand verloren gegaan. Wat niet direct dagelijks nodig was is behouden gebleven omdat dat in het archief onder het gemeentehuis zat. Een groot deel van die verliezen was wel te herstellen omdat ze opgenomen waren in het archief van het Rijk, de provincie Zuid-Holland en de architecten en er kopieën gemaakt konden worden.

Het weer 'up to date' brengen van de persoonsgegevens, dat was een ander verhaal. Zo'n 130 ambtenaren en onderwijzers uit Hellevoetsluis en omliggende gemeenten gingen met uitgebreide informatielijsten, huis na huis af om alle persoonsgegevens van de 130.00 inwoners opnieuw in te zamelen. Bewoners werden verzocht om 28 en 29 februari 1974 thuis te blijven en om trouwboekjes en paspoorten vast klaar te leggen. Met deze tweedaagse bliksemactie hoopte men zo'n 80 tot 90% van de persoonsgegevens van de bevolking weer terug te krijgen. Een samenwerking waarmee het bevolkingsregister van Hellevoetsluis veilig werd gesteld.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week?

bron: Groot Hellevoet 16-09-2015