Logo VVBTD

 

31. brand noodgebouw gemeentehuis

 

Op 22 februari 1974 werd Hellevoetsluis opgeschrikt door een enorme brand binnen de Vesting. Een brand die ingrijpende gevolgen voor de gemeente zou hebben. Midden in die vrijdagnacht, rond een uur of half drie, ontdekte een voorbijganger dat er rook en vlammen uit het houten noodgebouw achter het Prinsenhuis opstegen. Hij waarschuwde direct de politie en de brandweer, die weliswaar snel ter plaatste waren maar vrijwel machteloos tegenover de vlammenzee stonden. De brandweer van Hellevoetsluis die onder aanvoeringstond van commandant Hoogerwerf, heeft zonder assistentie van naburige gemeenten de brand kunnen blussen.

Bij deze verwoestende brand is o.a. het gehele bevolkingsregister van Hellevoetsluis verloren gegaan. Alle gegevens van de afgelopen vijftig jaar zijn verbrand. In de dependance, die ongeveer tien jaar eerder werd neer gezet omdat het Prinsenhuis gerestaureerd moest worden, waren de afdelingen gemeenteadministratie, financiën, welzijn en openbare werken gehuisvest. Men was net klaar met de verbouwing van de drie spreekkamers die nog niet eens in gebruik waren genomen.

Van de dependance zou niet veel meer over blijven. Slecht een enkele muur van het noodgebouw stond nog overeind. Door de enorme hitte waren zelfs de plastic kappen van de lantaarns naar de toegang van het Prinsenhuis gesmolten. Gelukkig is het Prinsenhuis in geen enkel opzicht beschadigd. Het noodgebouw was gebouwd in een L-vorm. Hoe de brand precies ontstaan is, was op dat moment onduidelijk maar men ontdekte wel dat de brand in in de buitenhoek van de L is begonnen. De morgen na enorme brand is de schade pas goed zichtbaar.

Op de achtergrond het Prinsenhuis met op de voorgrond, dat, wat er over is gebleven van het noodgebouw. Een smeulende massa van een gebouw waar menig Hellevoeters toch wel een mooie herinnering aan hebben, omdat vele bruidsparen elkaar daar het Ja-woord gaven. Ondanks alle drukte zijn de trouwerijen van die dag gewoon doorgegaan. In allerijl heeft men bij een buurgemeente trouwboekjes gehaald. We hopen dat er een bruidspaar van die 22e september 1974 is, die hun ervaring met ons wil delen want ongetwijfeld heeft deze brand hun dag volledig op de kop gezet!

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 09-09-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis