Logo VVBTD

 

29

 

Het was de ochtend van vrijdag 14 september 1923. Hellevoetsluis stond in het teken van het regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina die 25 jaar op de troon zat en dat moest gevierd worden. Een feestcommissie was al maandenlang bezig geweest met de voorbereidingen. Het monde dan ook uit in een mooi feest met vooral muziek, zang, volksspelen, kerkdiensten, toespraken, optochten en natuurlijk eten en drinken.

Hoogtepunt van de dag was toch wel de taak die de twaalfjarige Jacoba den Broeder gekregen had. Zij mocht het oranje lint doorknippen waarmee de officiële opening van de muziektent een feit was. Een muziektent die door giften van de bevolking, geschonken werd aan de raad. De achtkantige muziektent, met een hoogte van 4,6 meter en een doorsnede van 10 meter werd een blikvanger op het baantje.

In de daaropvolgende jaren wordt de muziektent regelmatig gebruikt. De openluchtvoorstellingen trokken tot de Tweede Wereldoorlog voldoende publiek. Muziek- en zangverenigingen traden op als de Koningin jarig was en wanneer de jaarlijkse kermis weer was neergestreken in Hellevoetsluis. Maar ook werd de muziektent geopend voor spontane optredens van kinderkoren die enthousiast hun ingestudeerde liedjes zongen. De muziektent functioneerde die jaren als cultureel podium en brengt de mensen samen.

Dan komt de kentering. Het inwonersaantal binnen de Vesting daalt tot 700 bewoners na de oorlog. De muziektent wordt tijdens en na de oorlog steeds minder gebruikt en raakt in verval. In 1949 werd een start gemaakt met restaureren en stond er voorlopig weer fatsoenlijk bij, hoewel hij nog zelden gebruikt werd. In 1968 werd voor het eerst gesproken over het verwijderen. Het Prinsenhuis was gerestaureerd en men wilde een raadhuisplein aanleggen. De bomen werden dan gespaard maar voor de muziektent was geen plaats meer. Burgemeester Aarse stelde een onderzoek in. Ook de beide muziekverenigingen van Hellevoetsluis gaven hun mening. Het feit dat de muziektent aan de doorgaande weg lag, maakte een ongestoord optreden onmogelijk. Herrie van passerend verkeer deed afbreuk aan de voorstelling al werd een eventuele afbraak wel betreurd. De raad besliste en de muziektent werd afgebroken.

Een eventuele herbouw houdt de gemoederen al jarenlang flink bezig, Menig Hellevoeter wil deze blikvanger graag terug zien op de oude vertrouwde plek. U ook?

 


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 26-08-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis