27. vestingdagen

Het is 1979.....25 augustus wordt voor Hellevoetsluis de dag van de waarheid. Dan beleeft de gemeente haar eerste Vesting Dag, een groots evenement met talrijke trekpleisters.

De Hellevoetse Vesting Dag is voor plaatselijke begrippen een gigantische coproductie van verschillende instanties. Reeds jarenlang bestaande activiteiten zijn voor deze gelegenheid op één dag geconcentreerd, terwijl er allerlei nieuwe elementen aan worden toegevoegd. Het komt er praktisch op neer dat er op zaterdag 25 augustus vrijwel op elk moment in en om de Vesting iets te doen is.

De meeste activiteiten spelen af op of bij het water af. De braderie en de weekmarkt rondom de oude Marinehaven. Een bus-boottocht Hellevoetsluis-Lage Zwaluwe en een demonstratie van de brandweer. Verder start het stoomweekend met historische voertuigen en machines aan de oude Tram- of Veerhaven. . In de voormalige Machinistenschool wordt een expositie gehouden ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester J.A.A.Aarse. In het kleine kerkje wordt een tentoonstelling gehouden over de Nederlandse Zeeschilders en de stoomhistorie. Deze tentoonstelling sluit bijzonder goed aan op het grotere werk van de stichting Rijdend Trammuseum.

Ook het Nationaal Brandweermuseum en de Oudheidkamer gooien hun deuren wijd open voor het publiek. Een bijzondere attractie voor de jeugd vormt ongetwijfeld het gratis ponyrijden op het Zuidfront. Interessant voor de al wat oudere zijn de barrage, de carrousel, de puissance en de Pas de Deux, die de ruiters en paarden van Manege Hellevoet in samenwerking met café-restaurant Sextant voor het voetlicht zullen brengen. De zaterdagavond wordt gevuld met de Vlootschouw en een vuurwerk en tot besluit is er bal na in de grote hal van Arie de Boom.

De organisatoren hopen iedereen, van welke leeftijd dan ook, wat te kunnen bieden. Als de Vesting Dag slaagt, dan willen zij dit gebeuren jaarlijks herhalen en laten uitgroeien tot een evenement dat de vergelijking kan doorstaan met andere manifestaties in de streek. Die eerste Vesting Dag is inmiddels uitgegroeid naar de Vestingdagen. Misschien iets anders van opzet maar nog even succesvol als die eerste in 1979 waar je over de hoofden kon lopen!

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week?

bron: Groot Hellevoet 12-08-2015