Logo VVBTD

 

26 fokveedag

 

Voor dag en dauw komen de koeien op het keuringsterrein aan. Zij zien er bijzonder verzorgd uit. De eigenaar brengen de koeien naar de strobedden en zien er op toe dat zij zich niet besmeuren. Vlekkeloos moeten zij in de ring verschijnen, om bij de juryleden een zo’n goed mogelijke indruk achter te laten. Het is Fokveedag op het land van J.P. van de Ban wat jaarlijks aan de Smitsweg in Hellevoetsluis gehouden wordt.

Het terrein stroomt vol met vee. Boeren in smetteloze blauwe overalls, poetsen hun koeien nog eens. De geiten ondergaan, al dan niet gewillig, een zelfde behandeling. Hier zijn het voor het grootste gedeelte kinderen die voor het poetsen zorgen. Om negen uur wordt er met de keuring begonnen van het rundvee. De koeien worden bij hun nummers opgeroepen en kunnen de keuringsring binnen. De juryleden, met hun in het oog springende rozetten waar op staat dat ze tot de jury behoren, beginnen hun werk. Terwijl de koeien in een soms tergend langzaam tempo rondgeleid worden, wordt door de jury uitgemaakt welke de beste van de groep is. De jury neemt haar beslissing, De eigenaars van de koeien kunnen de ring verlaten om plaatst te maken voor de volgende groep. De beste koeien zullen later uitmaken wie zich kampioenskoe kan noemen. Ook de geiten worden aan een nauwkeurige inspectie onderworpen. In tegenstelling tot de regelmatige gang van de koeien, bewegen de geiten zich veel onregelmatiger. De een wordt door de begeleider door de ring getrokken, de ander trekt zijn begeleider door de ring. Toch weet de jury tot een rangschikking te komen. De schapen zijn dan al gekeurd en liggen ongeïnteresseerd in het verse stro.

Langzamerhand wordt het drukker. Het is een gemêleerd gezelschap. Veehouders, mensen uit de omgeving en toeristen bevolken het terrein. In de grote tent, die eens wit moet zijn geweest, hebben de plattelandsvrouwen hun domein. Zij hebben tal van activiteiten op touw gezet. Ook de jeugd wordt niet vergeten. De kleintjes kunnen er boetseren, tekenen. In diezelfde tent wordt Indiase kleding geshowd en worden oud-Hollandse ambachten getoond. Ondertussen gaan de keuringen buiten de tent gewoon door. Het vee heeft er het hoogste’ woord’. Geloei, gemekker en geblaat overstemmen alle andere geluiden. Alleen de stem uit de luidspreker, die de deelnemers aanspoort om naar de ring te komen, is boven de dierengeluiden uit te horen.

De Fokveedag is uitgegroeid van een simpele koeienkeuring tot een agrarische presentatie. Een leuke bestemming voor een gezellig familie-uitje waar heel veel mensen jaarlijks jaar weer naar uit kijken.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

bron: Groot Hellevoet 05-08-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis