Logo VVBTD

 

25.pastorie

 


De Hellevoetse Zondagsschool Eben Haëzer werd als een van de eerste in Nederland in 1856 opgericht. Veel kinderen gingen op de vroege zondagmorgen naar de oude Pastorie op de hoek van de Oostzanddijk, om naar de Bijbelse lessen te luisteren. Het oude Domineeshuis was een huis met enorme grote en hoge kamers. Mevrouw Suverein, die prachtige verhalen kon vertellen, werd begin jaren zestig hoofdleidster en samen met o.a. Adry Jansen, Ina van Asperen en Hanneke Olree draaide ze met succes de Zondagschool. De ruim zeventig kinderen werden verdeeld over de vier groepen, waar je de geschiedenis van de Bijbel leerde. Je zong er met elkaar de mooiste liedjes waarvan ‘Er was een heel klein jongetje, dat had verkeerd gedaan’ een enorme indruk maakte. Elk jaar was er het paasontbijt waar het meegebrachte brood op schalen werd gelegd en je het boterhammetje van een ander at. En waar Ronnie Mol een kopje thee inschonk voor Ds. Baard maar alleen maar heet water schonk omdat hij vergeten was om er thee er in te doen, wat hem een bulderend lachsalvo opleverde. Het leesboekje wat je elk jaar kreeg na de kerstviering in de kerk, met voorin een sticker met de naam van de Zondagschool, waarin met sierlijke letters je naam en de datum geschreven was. Als je twaalf jaar was nam je afscheid en kreeg je een mooie Bijbel mee. Dan was je oud genoeg om naar Catechisatie te gaan en kreeg je les van de Dominee. In 1964 verhuisde de zondagsschool tijdelijk naar het kleine kerkje. In 1973 veranderde de zondagschool in kindernevendienst.

Veel mannen van nu hebben een heel andere herinnering aan de Pastorie en dan met name aan de tuin ervan. Daarin stonden een aantal fruitbomen en menigeen is over de schutting geklommen om vooral die heerlijke peren te ‘halen’. Er schijnt door de jongenseen mooi plan voor uitgedokterd te zijn, om niet gesnapt te worden!

Nu is er van de oude Pastorie niets meer over. Moeder Wil Bouwman-Wouterse zei ooit verontwaardigt tegen Burgemeester Rietje van Rossem; ‘ Er is zoveel moois weggehaal voor dat grote lelijke gemeentehuis. De huisjes die er stonden, de muur van ijsselsteentjes bij de Dominees woning. Als er ‘echte’ Hellevoeters in de raad hadden gezeten, was dat nooit gebeurt’. Zouden er meer mensen zo over denken?

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel:0181-755250.

 


Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 29-07-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht