Logo VVBTD

 

24. wandelclub

 

 

Ruim 800 wandelaars namen deel aan de Oranje-Wandeltocht te Nieuwenhoorn op 10 juli 1954, die uitgeschreven was door de Oranjevereniging in Nieuwenhoorn. De start vond plaats bij ‘De Kroon’ te Nieuwenhoorn. De deelnemers werden uitgeleide gedaan door de muziekvereniging ‘Voorne en Putten’. O.l.v. meester Maarten van de Wal van de OLS 1 van Hellevoetsluis behaalde een mooie 2e prijs bij de 15 km. De 1e prijs bij de 25 km was voor de ‘Jonge Wandelaars’ uit de buurtschap ‘Vlotbrug’ die onder leiding stond van Dhr. L.Mooldijk en daarbij de wisselbeker in de wacht sleepte. De wandeltochten van toen, is eigenlijk de voorloper van de avondvierdaagse van nu. Al zijn de regels wel heel erg veranderd. Loop je nu individueel, vroeger liep je vaak in groepsverband via je school mee en werden er heuse wedstrijden gehouden en moesten de groepen zich houden aan de richtlijnen van de wandelsport.

Enkele regels daarvan waren: Het doel van de wandelsport is het medewerken aan de opbouw van een geestelijk en gezond volk. Een gezond Volk eist gezonde mensen, naar lichaam en geest, opgroeiend in de kracht en franke fierheid binnen de gebondenheid van de gemeenschap. En: De wandelsport moet daartoe leven in en door het Volk en gedragen worden door een algemene sympathie. In dat laatste is er niet veel veranderd gezien de uitbundige manier waarmee de wandelaars tegenwoordig na vier avonden wandelen door Hellevoetsluis, binnengehaald worden door familie en vrienden en waarbij ook de muzikale begeleiding niet ontbreekt.

Andere regels waren: Het wandelen groepsverband moet gekenmerkt zijn door een uiterlijk verzorgd, sportief en ordelijk aanzien, ongedwongen saamhorigheid zonder te vervallen in militaire nabootsingen. Zang, kennis van het leven der natuur, ontwikkeling van de drang naar schoonheid, populair wetenschappelijk voordrachten en ontspanningsavonden, zowel in verenigings- als in hoger verband zijn zeer wenselijk. Hoe anders gaat het er nu aan toe. Qua kleding is het zeker niet meer te vergelijken. Iedereen kan dragen wat hij of zij wil. Er wordt nog steeds volop gezongen en de kennis van de natuur is zeker bij vele aanwezig. Het gaat er nu allemaal heel wat ongedwongener aan toe dan vroeger al is de passie in beide gevallen even groot en wordt er elk jaar met net zoveel plezier uitgekeken naar de avondvierdaagse als vroeger naar de Wandelwedstrijden.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 22-07-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht