Logo VVBTD

 

23.Groene Kruis

 


De eerste wijkverpleegster in Hellevoetsluis zou men het best kunnen vergelijken met een vliegende non. Met op haar hoofd een blauwe kap met een lange sleep en gekleed in een uniform met daarover een wit schort fietste de zuster door weer en wind om zieke inwoners met raad en daad ter zijde te staan.

Zuster van Gelder was de eerste wijkverpleegster in Hellevoetsluis. Ze kwam in 1917 in dienst van de afdeling Hellevoetsluis-Nieuw-Helvoet van de Zuid-Hollandse Vereniging Het Groene Kruis, zoals dat officieel heette. De taken van de zuster waren tweeledig: hulpmiddelen verschaffen aan mensen die thuis verpleegd werden, zoals koortsthermometers, ondersteken, windringen, ligstoelen en ligtenten voor tbc patiënten en er werd voorlichting gegeven over voorkoming en bestrijding van besmettelijke volksziekten In principe werden alleen leden van het Groen Kruis geholpen, maar riep iemand die geen lid was de hulp van de zuster in, werd de patiënt toch geholpen en werd dan meteen lid. De meest bekendste zuster was toch wel zuster Duyvendak. Bijna 16 jaar werkte ze al wijkverpleegster in onze gemeente en nam in 1974 afscheid.

Het eerste groene kruis gebouw was te vinden aan de Rijksstraatweg 14. Later waren er in Hellevoetsluis drie bureaus van het Groene Kruis. Eén in Nieuwenhoorn aan het Achterdorp, één in de Struyten, maar de meest bekende was toch wel het hoofdgebouw aan de Hoonaartstraat dat in oktober 1960 werd geopend. Daar is menig inwoner uit Hellevoetsluis op het consultatie- en kleuterbureau onderzocht, gemeten en gewogen en ingeënt. Mevrouw van Helsdingen gaf er zwangerschapsgym, er was gymnastiek voor ouderen, je kon er terecht bij een diëtiste en het kraamcentrum was er gevestigd. En dan had je nog de vele cursussen die je kon volgen en bijeenkomsten die er plaatsvonden. De doelstelling van de vereniging was dan ook: bevorderen, beschermen, herstellen en begeleiden van de mens, zowel individueel als in groepsverband,

In 1974 veranderde de naam van het Groene Kruis. Kruiswerk Zuid-Hollandse Eilanden Gezondheid Service werd de nieuwe vereniging die was ontstaan door een fusie van alle Groene Kruisverenigingen. Een tijdperk werd afgesloten. Al zou het gebouw aan de Hoonaartstraat in de volksmond altijd het Groene Kruisgebouw blijven.

 

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week?  Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 15-07-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis