Logo VVBTD

 

22. verkeersles

Het verkeersexamen bestaat dit jaar drieëntachtig jaar. Het is belangrijk dat kinderen ook in de praktijk leren omgaan met verschillende verkeerssituaties. Er hebben dus al heel wat generaties vol spanning én met succes het examen afgelegd. Veel is er in de loop der jaren niet veranderd. Eerst krijg je natuurlijk verkeersles en maak je het theorie examen. De kinderen fietsen nog steeds voor het verkeersexamen, op hun eigen fiets een route door Hellevoetsluis. De fiets wordt ook nog steeds gecontroleerd. Je mag alleen deelnemen aan het examen op een veilige fiets. Ook zitten er nog steeds moeders op verschillende hoeken te kijken of je je hand uit steekt. En ook nu zal het gebeuren dat een kind zijn of haar linkerhand uitsteekt terwijl men rechts afslaat want ook de zenuwen zijn nog steeds hetzelfde. Als je voor beide onderdelen geslaagd bent krijg je als beloning het mooie verkeersdiploma. 

Toch ging het er vroeger een beetje anders aan toe. Op de witte school was een lokaal ingericht als verkeerslokaal. Agent Verzijl kwam 1x per week lesgeven en middels gebruik en verschuiven op de tafel en het laten zien van de verkeersbordjes en situaties werd een en ander uitgelegd. Je maakte eerst je theorie en daar moest je voor slagen. Vervolgens mocht je dan een verkeersexamen afleggen. Je fiets werd eerst nagekeken op de technische staat. Werkt de bel. Is het achterspatbord 30 cm wit. Heb je deugdelijke verlichting, is er genoeg profiel op de banden en sta je stil wanneer je remt zonder over de kop te slaan. Langs de kant zaten mensen die controleerden of je goed over de schouder keek, goed voorsorteerde en je hand uitstak als je afsloeg. Ook moest je als je wilde stoppen of afstappen, je arm op en neer bewegen als teken dat je ging stoppen.

Het zal altijd een vraag blijven of je als kind er iets van opgestoken hebt gezien alle capriolen die er tegenwoordig uitgehaald worden. Blijft een feit dat we vroeger het lef niet hadden om op de stoep te fietsen, zonder licht de straat op te gaan of met zijn vieren naast elkaar te fietsen. Domweg omdat het ontzag voor agent Verzijl -of welke andere agent dan ook - enorm groot was. En dan had je de sociale controle nog. Had je iets uitgevreten wisten je vader en moeder dat al voor je thuis kwam, dus je keek wel lekker uit!

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 08-07-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis