Logo VVBTD

 

21.Lemson in 1977

 

Bedrijf: rijwielhandel en radiocentrale, alsmede het automobiel- en garagebedrijf, kleinhandel in Electro-technische artikelen en Electro technisch installateur en gevestigd te Nieuwenhoorn. Dat is te lezen in een uittreksel van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Zuid-Holland- kantoor Vlaardingen- uit 1926. We hebben het over Lemson, een bedrijf wat jarenlang te vinden was aan de Rijksstraatweg 14a te Nieuwenhoorn en waar je ook jarenlang terecht kon voor een tank benzine. Werd er eerst benzine geleverd vanuit een zogenaamde mobiele benzinekar met glazen en een handpomp, vanaf mei 1939 gebeurd dat vanuit een "moderne" elektrische Texaco pomp. 

Maar als je Lemson zegt, krijg je vaak als reactie, Oja…daar werkte Marijn! Marinus de Vos, de zwager van Jan Lemson komt bij zijn familie logeren op zoek naar een baan in de Europoort. Maar het werk rondom de garage, het bedienen van de pomp en het taxi werk beviel hem zo goed dat hij nooit meer is weggegaan uit Nieuwenhoorn. Even de voorruit schoonmaken tijdens het tanken was geen moeite en altijd tijd voor een praatje. Bij veel ouderen die aan de Vlotbrug of in de Nieuwenhoornse polder zijn opgegroeid zal zeker nog de herinnering leven dat ze 's winters bij slecht weer met de taxi van Lemson naar school werden gebracht. Vaak zat Marijn achter het stuur, waar hij maar net overheen kon kijken.

Behalve taxi vervoer vindt er in de jaren vijftig ook auto verhuur plaats. In 1978 werd het bedrijf verkocht Jansen & Polet die de Chevron benzinepomp nog een aantal jaren exploiteerde. Nu is er weinig meer te zien van het eens zo bekende bedrijf. Het voormalige pand is omgebouwd tot een woonhuis. Maar de herinneringen blijven en menigeen zal bij het passeren van de Rijksstraatweg in Nieuwenhoorn toch nog wel even denken aan het garage bedrijf Lemson.

Van Bas de Voogd kregen we een mooie serie foto's, en de geschiedenis van Lemson waar we enkele delen uit overgenomen hebben. Mevr. Storsbergen liet ons weten dat het eindfeest van de openingsweek van Sporthal de Eendraght niet in 1975 maar in juni 1976 was. Wil De Filippi-Vellekoop schreef ons dat het Bellehuis zo genoemd werd, omdat er meerdere woningen en dus meerdere bellen bij de voordeur zaten. Dank voor alle reacties.

Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen of wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 01-07-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis