Logo VVBTD

 

20.vv.2406f M.S.Haringvliet

Op 30 april 1909 werd de veerdienst Hellevoetsluis-Middelharnishaven geopend. Op diezelfde datum werden de stoomtramdiensten Middelharnishaven-Ouddorp/Ooltgensplaat met veel feestelijk vertoon in dienst gesteld. De veerdienst vormde de schakel tussen de stoomtramdiensten op Goeree-Overflakkee met die op Voorne-Putten, nl. de lijn Hellevoetsluis-Spijkenisse/Oostvoorne Rotterdam.

Het Haringvliet,een voormalige zeearm van de Noordzee, stond bekend als een moeilijk te bevaren water. Met sterke stromingen, veel mist en –tijdens de lange, strenge winters- bergen ijs op het water. Gezien deze omstandigheden liet de RTM boten bouwen, die berekend en aangepast waren voor de vaart op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen.

In het najaar van 1957 kwam de meest bekende boot, de M.S. Haringvliet de vloot versterken en zou met zijn herkenbare gele kleur jarenlang een boegbeeld van de veerdienst zijn. De komst van de 'Haringvliet' betekende een enorme verbetering. Op het ruime dek was ruimte voor 50 auto's waarmee de overzetcapaciteit met 80% werd uitgebreid. Maar ook de forenzen maakte dankbaar gebruik van de veerdienst.

De vele Flakeeënaars die inmiddels in Hellevoetsluis waren neergestreken, gingen regelmatig op familiebezoek en andersom gebeurde dit natuurlijk ook. Gedurende de zomermaanden werd er van 's morgens half vier tot 's avonds half twaalf gevaren. Door de bemanning van de diverse veerboten – ook 'Stad Zierikzee' en 'Grevelingen' waren in de vaart- werden heel wat overuren gemaakt om de dienst gaande te houden. 

Na de openstelling van de Haringvlietbrug was het gedaan met de drukte op het veer. Het verkeer van en naar Rotterdam koos voor de kortere route via de brug. En met de komst van 'De Dam' was het helemaal over en de veerdienst zou in zijn geheel verdwijnen.

Op 14 augustus 1971 heeft de bemanning van de veerboot, bestaande uit de kapiteins Jaap Jansen en Lieven Elvee, machinist Marien Wesdorp, bootsman Izak van de Velde en hofmeester Piet Krijgsman voor de laatste maal in de geschiedenis van de veerdienst, hun schip voor de ponton afgemeerd. Daarna konden ze hun ' Haringvlietpet' aan de wilgen hangen.


Heeft u een verhaal, foto, opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 24-06-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis