Logo VVBTD

 

fvv.1706 Vredespaleis Hellevoetsluis

Waar komen toch al die bijnamen vandaan die er zijn van bekende plaatsen of gebouwen in Hellevoet? Arie Jan Stasse heeft er lange tijd geleden onderzoek naar gedaan en kwam tot de volgende conclusie.

Baantje: In de volksmond wordt de Oostzanddijk Baantje genoemd. De Oorsprong van deze naam is onbekend. Een lezing zegt, dat de wachtposten bij het wachtschip van de brug naar de burgemeesterswoning (vroeger de woning van de directeur van de Marinewerf, nu Dornstedt Advocatuur) liepen en terug en dat ze dat één baantje wachtlopen noemden.

Bellehuis: Woonhuis aan de Westzanddijk. Het enge huis dat niet is afgebroken door de Duitsers in 1943 aan de westzijde van de Vesting. De oorsprong van deze naam is onbekend, dus wie het weet? 

Kippenbrug: Brug die van de Kanaalweg W.Z. toegang geeft tot het Fort, zoals de Vesting Hellevoetsluis vroeger genoemd werd. Een kippenbrug is volgens van Dale een hoge smalle voetbrug. Deze meer dan 100 jaar oude brug heet officieel Beekmansbrug, genoemd naar een Kapitein der Genie.

Land van Paling: Stuk weiland gelegen nabij de kippenbrug en het Voornse Kanaal. Vroeger stonden hier vier gebouwen waaronder een sluiswachterswoning waarin ene Paling woonde. Hij hield er ook café. 

Lodderplein: Bekend onder de oudere bewoners van de Glaciswijk. Een Stoep gelegen op de hoek Waterpoortstraat-Hoornwerkstraat. Genoemd naar de eigenaar van een VéGé levensmiddelenzaak, die hier vroeger woonde in de jaren zestig. Nu zit er een rijwielenhandel. Was voor de jeugd een heerlijke plek om te spelen! 

Prinsehuis: Het Stadhuis. In de volksmond gaat het verhaal, dat dit huis zo genoemd is omdat Prins Willem III, Stadhouder-Koning hier had geslapen. Dit blijkt echter onjuist te zijn. Hij zal er wel een bezoek aan gebracht hebben net als zovele andere prinsen. 

Vredespaleis: De foto van deze week is van het Vredespaleis en gemaakt om en nabij 1937. Het is een flatgebouw aan de Kanaalweg O.Z. Omdat het gebouw tegelijkertijd werd gebouwd als het Vredespaleis in Den haag kreeg dit gebouw van de Hellevoeters de bijnaam 'Vredespaleis'. Beide gebouwen waren voltooid in 1913.

 

Heeft u een verhaal of foto,opmerking of aanvulling die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 17-06-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht