Logo VVBTD

 

fvv.1006 sporthal de eendraght

 

Door het onverwachte overlijden van Albert West was de keuze van ‘foto van vroeger’ voor deze week niet zo moeilijk. Hij was een van de artiesten die in 1975 tijdens het openingsfeest van Sporthal 'De Eendraght' een spetterend optreden gaf. Op een poster met een prachtige afbeelding werd zijn optreden op 12 juni groots aangekondigd. En het was en werd een prachtige avond! Samen met twee vriendinnen na afloop giebelend op de foto en natuurlijk een handtekening op de poster die ik nog steeds heb.

Zonder U komt het sportcentrum er niet! Dat was de oproep aan de bewoners van Hellevoetsluis in 1973, om te helpen geld in te zamelen om het sportcomplex te kunnen realiseren. Er kwam een spaarpottenactie, een kaartlees en puzzelrit, een loterijactie, een kilometer-wandeltocht, een stickeractie enz. Er werd van alles georganiseerd om het benodigde bedrag bijeen te krijgen en dat lukte. Er kwam een prachtig sportcomplex aan de Sportlaan die de naam De Eendraght kreeg. Tijdens de toespraak van wethouders Jurgens werd duidelijk waarom juist deze naam was gekozen. Door eendrachtig samen te werken bracht de bevolking fl. 350.000,00 bijeen. De naam van het gebouw is dezelfde als van het admiraalschip, waarmee Michiel Adriaanz. de Ruijter in 1676 vertrok uit Hellevoetsluis en weten we ook wie 'de kiel' gelegd heeft voor deze naam. Om in scheepstermen te blijven werd het restaurant 'De Roef' genoemd en kreeg de regelkamer boven de grote sporthal de naam ' Het kraaienest'. De hele geschiedeins rond dit project duurde tien jaren en Hellevoetsluis kreeg een gebouw wat door zijn vorm direct opvalt en dat multifunctioneel is. Het is een huis, een thuis met een overdekt zwembad boven de grond zoals dokter Walters het zo mooi verwoorde. Nog steeds is 'De Eendraght' een markante plek in Hellvoetsluis waar menigeen in de beide sporthallen gesport heeft en duizenden kinderen naar zwemles gingen en er hun zwemdiploma haalden.

We komen nog even terug op de foto van vroeger van week 20 waarop de vrijwillige brandweer van de Rubberfabriek te zien is. Van de 91 jarige Anton Looij kregen we een telefoontje dat niet Leen Warbout maar zijn persoontje op de foto staat en hiermee het plaatje compleet maakt. Onze dank daarvoor! 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 10-06-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis