Logo VVBTD

 

fvv.0306

 

In 1954 was er maar één bejaardenhuis in de regio en wel in het nabij gelegen Rockanje. Er bestond dus dringend behoefte aan een tweede bejaardentehuis en die kwam er ook, en wel in Nieuwenhoorn. Toen in 1960 De Rozenhoek werd geopend, was Nieuwenhoorn nog een zelfstandige gemeente. Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis hadden geen bejaardentehuis. Nieuwenhoorn was daardoor een bevoorrecht gemeente. Voor de eenwording van de drie gemeentes speelde De Rozenhoek echter al een grote rol in het leven van de oudere inwoners in de drie plaatsen. In het nieuwe Hellevoetsluis is De Rozenhoek een begrip gebleven. Het tehuis bood plaats aan 48 bejaarden en ook werden er 28 zelfstandige woningen bijgebouwd. De eerste inwoner deed rond december 1959 haar intrede en al snel was het bejaardencentrum te klein en werkte men met ellenlange wachtlijsten. Vele marinemannen wilden, toen ze ouder werden, terug naar Hellevoetsluis. Uit allerlei provincies kwamen er inschrijvingen, er moest dus uitgebreid worden.

De toenmalige burgemeester J.A.A. Aarse mocht de eerste paal slaan voor dit nieuwe gedeelte. Het bestaande gebouw werd geheel gerenoveerd. Er werden van drie kamers, twee gemaakt. In alle kamers werden toiletten, douches en wastafels gemaakt en telde het gebouw 88 eenpersoonskamers en 8 tweepersoons kamer. Ook kwam er een ziekenafdeling met tien bedden. Het vernieuwde gebouw werd in 1974 geopend door toenmalig commissaris ven de Koningin van Zuid-Holland, Mr.M. Vrolijk. Thans is er van die verbouwing weinig meer te zien en werd er in 2001 een geheel nieuw gebouw geopend waar nu nog 83 mensen wonen. Ook zijn alle 28 zelfstandige woningen ook allemaal bewoond. De Rozenhoek is een begrip in Nieuwenhoorn/ Hellevoetsluis en dat zal altijd wel zo blijven.

Een mooie reactie van Kees Broere, waarvoor onze dank, op de foto van de brandweer van de Rubberfabriek, De foto's zouden gemaakt kunnen tijdens een werkbezoek van de toenmalig Commissaris van de Koningin in Zuid- Holland, mr. J. Klaasesz in combinatie met de opening van hal 1960. Op de foto zien we naast de heren Dekker en Eysinga ,dhr Klaasesz met echtgenote en de echtgenote van de burgemeester . De commissaris begroet juist de commandant van de brandweer Hr Hogerwerf. De eerste brandweerman in het rechter gelid is Hr Van der Wilk. Verder zien we rechts achterin de wethouders van Hellevoetsluis de heren Riedijk en van der Hoek. Aan de linkerkant achter burgemeester Eysinga loopt dhr. G.Elshof die kort daarvoor toegetreden was tot de directie als financieel directeur.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-06-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht