Logo VVBTD

 

fvv2005.grootenhoek

 

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat Verpleeghuis Grootenhoek geopend werd en de realisering daarvan heeft heel wat ‘voeten in de aarde gehad’. Het is Jaap Hollaar geweest die als wethouder van Volksgezondheid de processen heeft geleid om tot de bouw te komen. Dat het zover is gekomen, is in niet geringe mate te danken aan zijn visie, doorzettingsvermogen en ‘eigen’ wijsheid. Dat waren de woorden die wethouder Jurgens sprak tijdens het slaan van de eerste paal in juni 1988. Die eer kreeg oud- wethouder Jaap Hollaar die met zichtbaar genoegen de officiële handeling uitvoerde. De voorbereidingen van het te bouwen verpleeghuis zijn dan al tien jaar onderweg. De paal die dhr. Hollaar mocht slaan had een blauwe kleur en men had de datum erop geschilderd. Het is een mijlpaal zou dhr. Hollaar in zijn toespraak zeggen, want er is in de voorafgaande jaren nogal getwijfeld of het verpleeghuis er wel of niet zou komen.

Voor het bedrag van 24 miljoen gulden, kreeg Hellevoetsluis een modern opgezet verpleeghuis, waarin plaats was voor zestig somatisch (lichamelijk) zieken en 90 psycho-geriatrische (geestelijk) patiënten. De vijf afdelingen zijn gegroepeerd rondom een centraal gelegen gemeenschappelijk deel, waarin bewoners, verpleegden en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Alle vijf de afdelingen, elk voor dertig patiënten, bestaan uit drie woongroepen met verschillende slaapkamers. Ook de recreatiezaal ontbreekt natuurlijk niet. Het zou werkgelegenheid bieden voor 200 mensen waarvan een deel voor parttime werknemers zou zijn. Een goede economische aanwinst voor Hellevoetsluis dus.

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en is er veel veranderd in het verpleeghuis.  De ingang heeft een mooier aanzien gekregen, er is een dierenweide gekomen en er zullen nog wel meer veranderingen plaats hebben gevonden. Het aantal bewoners is door de vele bezuinigingen in de zorg een stuk minder geworden. Wat niet veranderd is, is de liefdevolle verzorging van de verpleging. Blijft een feit, dat als Jaap Hollaar zich niet tien jaar lang ingezet had voor realisering van de bouw van dit verpleeghuis, de Grootenhoek er misschien helemaal niet geweest zou zijn.

Jammer genoeg zijn er geen reacties binnen gekomen op de vragen over de vrijwillige brandweer van de Rubberfabriek. Er moet toch een lezer te vinden zijn, die ons antwoorden kan geven?

Heeft u een verhaal of een foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-05-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis