Logo VVBTD

 

fvv.1305 vrijwillige brandweer

 

Voor de foto van vroeger voor deze week gaan we richting Nieuw Helvoet en hebben wij de hulp nodig van onze lezers. Het is een foto die we toegezonden kregen van Leny Flokstra-Schoordijk. Het is een foto die deel uitmaakt van een serie. Waarschijnlijk gemaakt in de jaren zestig bij een opening van een hal bij de Rubberfabriek. Op een van de foto's is te zien dat de vrijwillige brandweer van de Rubberfabriek in twee rijen opgesteld staan. Daar tussendoor lopen een aantal genodigden zoals Burgemeester Eysinga met dhr. Dekker, de toenmalige directeur van de Rubberfabriek. Maar het gaat om de mannen van de vrijwillige brandweer.

Brand Rubberfabriek Helvoet
In de nacht van 23 op 24 november 1988 brak er rond 02.00 uur brand uit in een opslagloods van Rubberfabriek Helvoet in Hellevoetsluis. Het bleek een zeer grote brand te zijn waar de brandweer van Hellevoetsluis haar handen vol al had. Omdat het zo'n grote brand was kwamen de korpsen van o.a. Rockanje en de Shell assistentie verlenen. Voor de omwonende waren het angstige momenten, zeker voor de bewoners van de nabij gelegen Wilhelminastraat. De brandweer van Rockanje ging blussen vanuit de Wilhelminastraat. Terwijl de brandweer van de Shell het vuur met schuim te lijf ging. Na de brand heeft de Rubber de restanten van de afgebrande hal laten afbreken en de andere hal die eraan vaststond terug opgebouwd. Op verzoek van de bewoners is er toen een nieuwe hoge muur geplaatst om overlast tegen te gaan. Later bleek dat de vlammen tot aan Rockanje te zien waren. Het zou het enige incident zijn in de 75 jaren dat de fabriek bestaat. 

En zo komen we op de foto van deze week uit. We zien de mensen die samen de Vrijwillige Brandweer van de Rubberfabriek vormen. Maar we weten er eigenlijk zo weinig van af. We zijn dan ook heel nieuwsgierig of iemand weet hoe het in zijn werk ging als er calamiteiten waren en wat de rol van deze heren was. Op welke manier kon je deel uit maken van deze groep en  hoeveel personen deden dit naast hun werk op de fabriek. Ook zouden we het leuk vinden als er iemand is die de namen van deze vrijwillige brandweermannen weet.

Heeft u een antwoord op deze vragen of heeft u een ander verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 13-05-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis