Logo VVBTD

 

fvv0605 bevrijding

 

In het najaar van 1944 begon de bevrijding van Zuid-Nederland. Voor de bewoners van Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn was die bevrijding nog ver weg. En dan was er ook nog de Hongerwinter. Zo’n drie miljoen mensen stonden voor de hongerdood. Naar schatting kwamen in de Hongerwinter van 1944-1945 achttienduizend mensen door honger en kou om het leven. Pas in het voorjaar van 1945 kon er iets aan het voedseltekort worden gedaan. Er kwam hulp uit het neutrale Zweden. Met Zweeds meel kon voor het eerst weer brood worden gebakken. Ook margarine werd weer in beperkte mate verstrekt. Het bleek een druppel op een gloeiende plaat. De honger bleef. Pas na de bevrijding kwam de distributie van voedsel en goederen weer langzaam op gang.

Op 6 mei 1945 werden in Hotel ‘De Wereld’ in Wageningen de capitulatie-documenten getekend. Na de eerste berichten dat de Duitse Wehrmacht de strijd had gestaakt, gingen in Hellevoetsluis de vlaggen uit. Ds., De Roos organiseerde een volkszang op ’t Baantje die hij zelf op blokfluit begeleide. Terwijl de Hellevoeters feest vierden keken de Duitsers vanaf het bordes van het Prinsenhuis toe. Pas op 11 mei arriveerden de eerste geallieerde militairen per jeep in Hellevoet. Het waren Capt. Wilson uit Engeland en Capt. Howcay uit Canada. Zij werden natuurlijk met alle egards door de Hellevoetse bevolking ontvangen in het gemeentehuis waarbij de heer Ran, onderwijzer op de M.U.L.O als tolk fungeerde. Handlangers van de Duitse bezetter werden gevangen gezet in Fort Haerlem. De gevangenen kwamen vanaf het hele eiland Voorne. Voor alle anderen was- en bleef het voorlopig feest. De hele zomer was er wel iets in Hellevoet te doen.

Pas in de maand september 1945 kon de Bevrijdingsdag in Nieuw-Helvoet gevierd worden. Op de ‘echte’ Bevrijdingsdag op 5 mei 1945, stond Nieuw-Helvoet nog geheel onder water. De Duitsers hadden het hele gebied onder water gezet, net als de polders van Nieuwenhoorn en de Goote. Dus voor het Bevrijdingsfeest moest het water gezakt zijn en alles zat onder de blubber en modder, er moest dus eerst flink worden schoongemaakt. Maar in september 1945 was het eindelijk zover en kon er gefeest worden op de muziek van muziekvereniging ‘Voorne en Putten’.

In Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn waren de gevolgen van de oorlogsperiode duidelijk zichtbaar maar de inwoners waren vooral opgelucht en blij dat de oorlog voorbij was. Een nieuwe tijd was begonnen!

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 06-05-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis