fvv 2104 2015 afbraak westkade

In het Stadsmuseum Hellevoetsluis is vanaf 1 mei 2015 de overzichtstentoonstelling ‘Hellevoetsluis 70 jaar vrij’ te zien die op 30 april 2015 officieel geopend zal worden door burgemeester Wubbo Tempel. De komende weken besteden we daarom in ‘foto van vroeger’ aandacht aan de periode 1940-1945. Deze week een foto van de afbraak.

Bombardementen

4 maart 1943 werd een zwarte dag voor Brielle toen bij een bombardement een vleugel van de meisjesschool getroffen werd waarbij vele jeugdige slachtoffers vielen. 8 personen uit Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis kwamen om het leven. Maar overal lag het gevaar op de loer. Ook Hellevoetsluis kreeg, mede door de strategische ligging, te maken met bombardementen. En jammer genoeg waren daarbij ook slachtoffers te betreuren. Bij een bominslag op 24 januari 1945 aan de Oostkade waarbij twee panden vernield werden, kwamen 4 inwoners om het leven. Een zware bom viel op 24 oktober 1944 achter de huizen van de Opzoomerlaan wat veel schade veroorzaakte. De enige dode bij dit bombardement was de postbode die nabij het tramemplacement getroffen werd door een bomscherf.

Afbraak

De meest ingrijpende gebeurtenis tijdens de bezettingsjaren was de sloop van twee derde van de Hellevoetse bebouwing. Omdat de Nederlandse kust tegen een geallieerde landing moest worden verdedigd, vond de bezetter dat een ruim schootsveld langs de kust noodzakelijke was. Langs de gehele Nederlandse kust werd een brede strook vrijgemaakt. Complete dorpen werden ontruimd. Hellevoetsluis en in iets mindere mate Nieuwenhoorn werden daarvan ook het slachtoffer. In 1944 werden in de Vesting 190 woningen, 24 winkels en 8 bedrijfsruimtes gesloopt. Buiten de Vesting vielen nog eens 67 woningen onder de slopershamer. De sloop sloeg een enorme wond in de karakteristieke Vesting. In Nieuwenhoorn werden aan de Oostdijk en de Kanaalweg Oost 20 woningen, 2 boerderijen een schoolgebouw gesloopt. Door de afbraak moesten vele bewoners dan ook evacueren.

Inundatie

Als gevolg van de angst voor een geallieerde invasie in Nederland werd het zuidelijk deel van Voorne in maart 1944 geïnundeerd. Hierbij kwamen de polders van Nieuw-Helvoet en de Quack onder water te staan. Het leeuwendeel van de bevolking van Nieuw-Hellevoet werd daarom geëvacueerd. Een zeer ingrijpende en aangrijpende situatie maar daarover volgende week meer.

Heeft u een verhaal of foto van de oorlogsjaren en wilt u dit met ons delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel:0181-755250.

bron: Groot Hellevoet 22-04-2015