10 fvv 1504 nederlandse leger voor Prinsenhuis

In het Stadsmuseum Hellevoetsluis is vanaf 1 mei 2015 de overzichtstentoonstelling 'Hellevoetsluis 70 jaar vrij' te zien, die op 30 april 2015 officieel geopend zal worden door burgemeester Wubbo Tempel. De komende weken staat daarom  de periode 1940-1945 centraal in 'foto van vroeger'.

Mobilisatie

Op 29 augustus 1939 werd de Nederlandse krijgsmacht gemobiliseerd. Bijna 300.000 man kwamen 'onder de wapenen', verspreid over het hele land. Ze waren nauwelijks geoefend, voorzien van oude wapens en hadden nauwelijks munitie. De troepen op Voorne stonden onder bevel van de 'Groep Hellevoetsluis', die haar commandopost had in het Fort Noorddijk in Nieuwenhoorn. Te Nieuw-Helvoet werd een kustbatterij ingericht langs het strand bij het 'Pompstation". Daar stonden enkele barakken waarin waren ingedeeld: een detachement Kustartillerie, een groep van de 2e sectie Zoeklichtafdeling, een sectie van de mitrailleurcompagnie 1e bataljon 39e Regiment Infanterie, Commandopost, Staf en sectie van de 39e Grenscompagnie.

1940 - Met de oorlogsdreiging besloot Nederland in 1939 tot de mobilisatie over te gaan. Op 11 maart deed Prins Bernhard, Hellevoetsluis aan tijdens een inspectieronde en nam een defilé af vanaf het bordes van het Prinsenhuis wat op de foto te zien is. Amper twee maanden later was Nederland in Oorlog en kreeg het land te maken met een Duitse bezetting.

De inval - In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De communicatie was in die tijd gebrekkig, daardoor duurde het een hele tijd voordat men in Hellevoetsluis en omgeving wist wat er eigenlijk precies aan de hand was. Zelfs toen een boven het vliegveld Waalhaven beschoten Duitse Heinkel op een weiland tussen Hellevoetsluis en Rockanje een noodlanding moest maken, werd de bemanning door de Nederlandse soldaten met alle egards behandeld. Pas na aankomst in Fort Haerlem kreeg men te horen dat de oorlog was uitgebroken.  Op 14 mei 1940, werd het hart van Rotterdam verwoest, waarna het Nederlandse leger capituleerde. Op 17 mei 1940, precies om 19.00 uur, fietsten Duitse infanteristen Hellevoetsluis binnen. Deze bezetting zou voor Hellevoetsluis rampzalig uitpakken.

Uw verhaal of foto van de oorlogsjaren mail u naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 0181 - 755250.

bron: Groot Hellevoet 15-04-2015