fvv 0804 glaciswijk

De foto die dhr. van Vierzen vanaf de Watertoren gemaakt heeft, wat u vorige week in foto van vroeger kon lezen, is een mooie foto van de Glaciswijk. Op de voorgrond is nog net het grasveld langs de Vest en de Glacisweg te zien met een eenzame auto op de parkeerplaats. Op de achtergrond het Voorns Kanaal en  heel in de verte is nog net de Vlotbrug zichtbaar. Aan beide zijde van het water, de nog onbebouwde polders.

Ondanks alle tegenslagen die er tijdens de oorlogsjaren geweest waren, begon de 'Volkshuisvesting' direct na de bevrijding tot wederopbouw van Hellevoetsluis en startte met de voorbereidingen tot herbouw van de verloren gegane woningen. In juni 1947 kon het proces-verbaal van de aanbesteding van een complex van negen woningen worden overlegd. Maar tot gunning kon men nog niet besluiten, de aannemingssom overschreed ver de toegestane prijs. Na langdurige onderhandelingen kwamen de noodzakelijke vereenvoudigingen in het plan tot stand en op 3 september 1947 kon tot grote vreugde van alle betrokkenen de eerste opdracht worden verstrekt, de bouw van de eerste negen huizen na de bevrijding.

Een nieuw tijdperk was aangebroken! De bouw van dit eerste blok woningen in de President Paterstraat werd spoedig gevolgd door een tweede blok van 8 woningen, eveneens in de President Paterstraat. De woningen werden blokken, de blokken sloten aaneen en vormden straten en de straten groeiden uit tot een nieuwe wijk. Zo verrezen er in de ruim twaalf jaren, langs en in de omgeving van de oude Glacisweg, 280 woningen. Woningen voor bedrijven, woningen voor vroegere en nieuwe inwoners, woningen voor de wederopbouw van Hellevoetsluis. De meeste woningen werden gebouwd voor verhuur, later werd de wijk uitgebreid met verschillende koopwoningen. En zo ontstond de Glaciswijk.

In 1962 werd in hotel Uitterlinden het 50 jarig bestaan van de 'Volkshuisvesting' herdacht. Als blijvend aandenken werd voor de huizen van de 'Volkshuisvesting' in de Walstraat een beeldengroepje geplaatst, vervaardigd door de Delftse beeldhouwer J.van Halderen wat er nog steeds staat te pronken. Ook de bewoners zijn er honkvast. Sommige wonen er al meer dan 60 jaar!

Heeft u een mooi verhaal of een foto die u wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

bron: Groot Hellevoet 08-04-2015