Logo VVBTD

 

fvv7 2503 watersnood

 

Toen kwam het water….1953 … Een heftige tijd voor de bewoners van Hellevoetsluis. Op 3 punten het kwam het water binnen. Het stukje dam tussen de Brielse Poort en de toegangsbrug sloeg weg. Er ontstond een gat bij de hoge sluis aan de Koopvaardijhaven (tegenover de Kippenbrug) dat kon worden gedicht met zakken zand. De waterkerende muur aan de Oostkade bleek voor dit hoge getij niet voldoende. Op het moment dat het water er met geweld overheen stroomde, bevonden de bewoners zich als ratten in de val. De enige toegangsweg om Hellevoetsluis binnen te komen is de Kippenbrug, nu “het kleine kanaal” en de Brielse Poort door water zijn versperd. Doordat de westelijke Wallen op drie plaatsen doorbraken stroomden de polders onder, tot aan de molen van Nieuwenhoorn. Aan het begin van de Kerkstraat, vanaf de kippenbrug sloeg een groot gat in de straat en kwam het water tot op het schoolplein te staan. Ook moest de helpende hand worden geboden aan de bewoners van de Koedijk, die geheel afgesloten werd.

Uit het P.T.T. verslag van Dhr. B.H. van den Heuvel, die in 1953 postdirecteur was van het kantoor aan de Opzoomerlaan is de paniek leesbaar.

Zondag 1 februari door gegil gewekt om 4 uur, er is geen licht. Opzoomerlaan 1 1/2 meter onder water. Om 05.15 uur hoogste waterstand in kantoor, ruim 2 meter. Gat in de vloer van de zolder gezaagd wat het plafond is van de buren. Vader, moeder en 4 kinderen v.d. Heuvel (de drogist) naar boven gehaald. 5 doden te betreuren. De telefooncentrale is uitgeschakeld, een kabel bij de Brielse poort weggespoeld en stuk. Geen stroomtoevoer wegens brandgevaar.

Maandag 2 februari: Alles is bedekt met een dikke laag modder, cokes en koolas. Gelopen en gelift naar Brielle om de inspectie in te lichten en gevraagd om een rijdend postkantoor i.v.m. de grote toeloop van o.a. Rode Kruis, Marine, Leger en Waterstaat. Deze is niet beschikbaar. De Rijwielen van de bestellers D en M Spruyt en van de telegtrambestelster zijn weggespoeld.

Dinsdag 3 februari: In het oude raadhuis (nu De Admiraal) een tijdelijke behuizing gevonden op de 1e verdieping. De grote trouwkamer wordt kantoor, de burgemeesterskamer wordt bestellerskamer. 14 uur open voor publiek tot het duister invalt. Er is geen licht, geen warmte.

Vele Hellevoeters hebben de Watersnood bewust meegemaakt, anderen weten het alleen van de verhalen van hun ouders en grootouders. Op de foto is de doorbraak vanaf de Kerkstraat tot op het schoolplein te zien.

Erg welkom zijn verhalen en foto's uit Nieuw-Helvoet, de Westdijk, Nieuwenhoorn en Vlotbrug. Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 25-03-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis