Logo VVBTD

 

fvv6.1803 juffr.v.d

Vandaag op verzoekvan een aantal Hellevoeters, het verhaal van hun bijzonder geliefde onderwijzeres, Juffrouw van der Wiele. Ze begon haar loopbaan als onderwijzeres op de normaalschool in Spijkenisse. De normaalschool is net als de kweekschool een verouderde benaming voor het schooltype waar onderwijzers opgeleid werden. Deze normaallessen werden meestal gegeven door hoofden van scholen. Dit gebeurde na schooltijd en op zaterdagen. Je kon alleen als man deze opleiding gaan volgen. In 1877 wijzigde de wet en werden ook meisjes toegelaten. Na haar opleiding ging Juffrouw van de Wiele les geven aan de Openbare Lagere School in Nieuw-Helvoet waar ze ruim drie jaar werkte. Op 1 februari 1917 begon ze met werken op de OLS1 in Hellevoetsluis, in de volksmond beter bekend als Witte School en heeft er gewerkt tot ze met pensioen ging op 1 november 1960.

In de vele tussenliggende jaren hebben duizenden jonge Hellevoeters geprofiteerd van haar bijzondere gave met kinderen om te gaan. Haar handwerk- en zanglessen waren onvergetelijk. Niet alleen door de prettige sfeer die er tijdens deze lessen in de klas was maar ook omdat ze kans zag de kinderen op dat gebied in gunstige zin te ontwikkelen. Ze studeerde operette in met de schooljeugd, ze kocht voordelige stoffen voor kostuums voor deze uitvoeringen en voor optochten en feesten. In haar vrije tijd werkte ze met liefde kinderen bij die een wat langzamer tempo hadden. Juffrouw van der Wiele ontwikkelde samen met dhr. J. van der Wal (hoofd van de school), een rekenmethode die het rekenen makkelijker maakte. De schrijver Anthonie van Kampen leerde bij haar lezen en schrijven. 'De juffrouw van het wonder van het woord' zo omschreef hij juffrouw van der Wiele. 

Haar mooie loopbaan is niet 'zomaar' met enkele regels samen te vatten. Ook door de gemeente werd ze enorm gewaardeerd. Bij haar pensionering kreeg ze de 'Erepenning van Hellevoetsluis' uitgereikt. Bij dezelfde gelegenheid gaf ze haar eigen piano cadeau aan de school. Juffrouw van der Wiele heeft ruim 20 jaar van haar welverdiende pensioen mogen genieten. Ze overleed op 1 december 1982.

Erg welkomzijn de verhalen en foto's uit Nieuw-Helvoet, de Westdijk, Nieuwenhoorn en Vlotbrug. Mail daarvoor naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 18-03-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis